Másodfokon helybenhagyták az ukrán állampolgár embercsempészek letartóztatását

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a két ukrán állampolgárnak, akikkel szemben több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a letartóztatást az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb egy hónap időtartamra rendelte el.

A két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. augusztus elején Magyarország területén, annak déli, a Szerb Köztársasággal határos közös határszakaszán ismeretlen személy(ek) megbízásából, sikeres szállítás esetén fejenként 300 euró fejében, felvettek az általuk vezetett lengyel felségjelzésű személygépkocsikkal 8-8 fő Magyarország területére illegálisan belépett és engedély nélkül itt tartózkodó, magát afgán állampolgárnak valló személyt azzal a céllal, hogy őket az országhatár illegális átlépésével Ausztriába szállítsák. Az egyik gyanúsított a személygépkocsival Veszprém, Észak-keleti útgyűrűn utasaival közlekedett, míg a másik gyanúsított a 8-as számú főúton közlekedett utasaival amikor a rendőrjárőrök elfogták őket.

A gyanúsítottak, valamint egyikük kirendelt védője által bejelentett fellebbezésre tekintettel eljárt Veszprémi Törvényszék az elsőfokú végzést másodfokon helybenhagyta, így az véglegessé vált.

Veszprém, 2020. szeptember 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály