Börtönbüntetés és közügyektől eltiltás az állatkínzással is vádolt férfinak

A Pápai Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletével három év tíz hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 65 éves Veszprém megyei férfit, akivel szemben állatkínzás bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Kötelezte a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére, valamint elkobozta a vádlottól lefoglalt lőszert és lőfegyvert.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott az ingatlanában tartotta a 3 éves kutyáját. 2019 augusztusában a vádlott az ingatlan udvarán tartózkodott, amikor a kutya megharapta a vádlott bal alkarját.

A vádlott a harapás miatt mérges lett az állatra és elhatározta, hogy emiatt elpusztítja. A vádlott a sebét bekötözte, segítségkérés céljából felkereste ismerősét, majd hazament, ahol magához vette sörétes vadászlőfegyverét, mellyel legalább két alkalommal 1-2 méterről rálőtt az ebre. A kutya a lövéseket követően nem veszítette el eszméletét, őt vérző sebekkel, sokkos állapotban a vádlott az ingatlanon lévő pincébe zárta, ahol a kutya az állatorvos később kiérkezéséig ellátatlanul tartózkodott. Az állatorvos helyszínre érkezésekor az állat sérülései komolysága, fájdalmai okán az ebet elaltatta. A vádlott az eb indokolatlan bántalmazásával neki több óráig tartó, komoly fájdalmat, ezáltal különös szenvedést okozott, melyet az állat ép tudata miatt képes volt teljes mértékben érzékelni.

A nyomozó hatóság a fentiek okán a vádlottnál helyszíni szemlét, valamint kutatást foganatosított, amelyek során különböző típusú lőfegyverek és lőszerek kerültek feltalálásra és lefoglalásra.

A vádlott a nála feltalált lőfegyverek és lőszerek megszerzéséhez, illetve tartásához engedéllyel nem rendelkezett.

A vádlott a cselekményt az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerte.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2020. szeptember 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály