Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság a társasházakból lopó férfit

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével két év – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta azt a 32 éves Fejér megyei férfit, akivel szemben lopás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság kötelezte a vádlottat a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére, valamint az ezzel kapcsolatban felmerült eljárási illeték megfizetésére a bejelentett polgári jogi igények alapján, míg a polgári jogi igénnyel nem érintett részre vagyonelkobzást rendelt el. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedve, több alkalommal tulajdonított el – veszprémi, várpalotai, valamint pétfürdői – társasházi tárolóhelyiségekből, illetve lépcsőházakból különböző ingóságokat mint például gumiabroncsot, kerékpárt, dísztárcsát. Egyes esetekben a lezárt tárolóhelyiségek ajtaján elhelyezett lakatot is felfeszítette. Egy alkalommal egy székesfehérvári telepről tulajdonított el gépalkatrészeket. A különböző esetekben a vádlott párszáz forinttól egészen a 200.000 Ft-ot meghaladó kárt is okozott.

Egy esetben a kár megtérült, hét esetben a sértettek polgári jogi igényt terjesztettek elő, míg három esetben a sértettek a büntetőeljárásban nem kérték káruk megtérítését.

A polgári jogi igényekre vonatkozó rendelkezések kivételével a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2020. július 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály