Letartóztatásba kerültek az idős személyek lakásait fosztogató férfiak

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak az egyaránt 29 éves érdi és lepsényi férfinak, akik idős személyek sérelmére követtek el rendszeresen vagyon elleni bűncselekményeket.

A megalapozott gyanú szerint a két férfi és két további társuk 2019 augusztusát megelőzően megállapodtak abban, hogy elsősorban idős személyek sérelmére vagyon elleni bűncselekményeket követnek el oly módon, hogy az idős személyek ingatlanait kifigyelik, majd oda értékek megszerzése érdekében besurranás módszerével behatolnak. A letartóztatott két férfi és egy – a nyomozó hatósággal együttműködő – további gyanúsított irányításával működő, rokoni és etnikai alapon szerveződő társaság ezen megállapodás alapján rendszeres haszonszerzés érdekében több megye területén követett el bűncselekményeket, így Balatonedericsen, Balatonszepezden, Bajnán, és Várpalotán is. A bűncselekmények elkövetésében alkalmanként több személy vett részt, akik közül egy vagy két személy surrant be a sértettek ingatlanába, míg a többiek kint figyelték a ház körüli esetleges mozgást. A sértettek rendszerint az ingatlanban tartózkodtak a bűncselekmény elkövetése idején, de nem észlelték a behatolókat. Volt olyan sértett, akitől pár ezer forintot tulajdonítottak el, azonban egy esetben kb. 8 millió Ft-ot érő zsákmánnyal távoztak.

A nyomozási bíró végzésében megállapította, hogy a gyanúsítottak bizonyos cselekményei a nyomozó hatóság által közölt gyanúsításnál súlyosabban, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettének is minősülhetnek.

A nyomozási bíró a letartóztatást a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el. Az egyik gyanúsított feltételes szabadságra bocsátás hatálya alatt követte el a bűncselekményeket.

Mivel mindkét gyanúsított és védője is fellebbezett a döntéssel szemben, ezért a végzés nem végleges.

Veszprém, 2020. június 22.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály