Jogerősen elítélte a bíróság az idős sértettek sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények vádlottjait

A Veszprémi Törvényszék másodfokú, jogerős ítéletével rablás, kifosztás, valamint lopás bűntette miatt ítélte el azt az öt férfit, akik időskorú sértettekkel szemben követtek el sorozatosan vagyon elleni bűncselekményeket.

Az ügyben elsőfokon a Veszprémi Járásbíróság 2019. november 27. napján hozott ítéletet. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak egymással rokoni, családi kapcsolatban állnak, a saját és családtagjaik megélhetését vagyon elleni bűncselekmények útján fedezik. Az előre megtervezett bűncselekmények helyszíneire gépkocsival érkeztek, magukkal vitték az elkövetéshez szükséges eszközöket, hírközlési eszközöket is, melyekkel a cselekmények során egymással tartották a kapcsolatot. A bűncselekmények elkövetésekor a feladatokat egymással megbeszélték, a bűncselekményeket sorozatban, üzletszerűen követték el. A vádlottak – különböző felállásban – 2017 nyarán több alkalommal utaztak gépkocsival a Dunántúl több megyéjébe – Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Vas –, ahol rendszerint idős korú sértettek udvarába, otthonába mentek be hol a sértettek figyelmének elterelésével, hol besurranva, hol a kapu befeszítésével, hol pedig álkulcs vagy hamis kulcs felhasználásával. Előfordult, hogy az ágyban fekvő idős sértettet rángatták, félrelökték a bűncselekmény megvalósítása, valamint a helyszínről való távozás érdekében. Ezen alkalmakkor volt olyan, hogy az elkövetőket megzavarták és nem tulajdonítottak el semmit, azonban bizonyos esetekben nagyobb összegű készpénzt, ékszert is zsákmányoltak. A meg nem térült károk vonatkozásában a sértettek polgári jogi igényt terjesztettek elő.

Az ügyészség által súlyosítás, a vádlottak és védőik által felmentés és enyhítés végett bejelentett fellebbezés folytán másodfokon eljárt törvényszék több vádlott vonatkozásában a szabadságvesztés büntetés tartalmát felemelte, ezáltal az ügy I. rendű vádlottját 8 év fegyházbüntetésre, 8 év közügyek gyakorlásától eltiltásra és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, 7 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, továbbá 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a IV. rendű vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra és 2 év járművezetéstől eltiltásra, míg a VI. rendű vádlottat 2 év 4 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott vonatkozásában a másodfokú bíróság elrendelte egy korábbi börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

A másodfokú bíróság ítéletében kötelezte a vádlottakat a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére is két sértett vonatkozásában, míg három másik esetben a polgári jogi igényt egyéb törvényes útra utasította. Kötelezte továbbá a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is, míg a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépjárművet a bíróság elkobozta. Az ügy V. rendű vádlottjára az elsőfokú eljárásban tartott előkészítő ülésen jogerős döntés született, melyben a bíróság őt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és mellékbüntetésül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság ítélete jogerős.

Veszprém, 2020. június 22.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály