Közérdekű munkával és pénzbüntetéssel, valamint felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság a tolvajokat

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével 312 óra közérdekű munka büntetéssel, valamint 200.000,- Ft pénzbüntetéssel sújtotta azon ügy 19 éves I. rendű vádlottját, melyben az ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat. Az ügy 43 éves II. rendű vádlottját a bíróság 8 hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére, valamint a bűnügyi költség és az eljárási illeték megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás alapján az I. rendű vádlott 2018 augusztusában lopási szándékkal behatolt egy berhidai ingatlanra oly módon, hogy az ingatlan nyitott ablakáról a szúnyoghálót levette, majd az ablakon át az épületbe bemászott, és az épületből jogtalanul eltulajdonított többek között mobiltelefont, táblagépet, nyakláncot. Az I. rendű vádlott később még egy további alkalommal behatolt a fenti ingatlan udvarába, ahonnan szerszámokat lopott el.

Más alkalommal az I. rendű vádlott 2019 tavaszán kölcsönkért egy talicskát, valamint csákányt és lapátot. Amikor a vádlott visszavitte az eszközöket, kihasználta azt, hogy a sértett nem figyelt rá, a lakásba bement, ahonnan eltulajdonított 20.000 Ft készpénzt. Miután a sértett észlelte a lopást, nyomban átment a vele szembeni szomszédságban tartózkodó I. rendű vádlotthoz és kérdőre vonta. A vádlott előbb tagadta a cselekményt, de amikor azzal távozott a sértett, hogy hívja a rendőrséget, akkor ledobta a 20.000 Ft-ot a földre a sértett elé.

Egy másik alkalommal az I. rendű vádlott a kerítésen bemászva ment be egy családi ház udvarába, ahol a zár megfeszítése útján behatolt a melléképületbe, és onnan szerszámokat lopott el.

Egy következő alkalommal a vádlott egy házba úgy jutott be, hogy a szellőzés végett nyitva hagyott egyik ablak előtti redőnyt kívülről felfeszítette, majd az ablakon bemászott, és onnan készpénzt és mobiltelefont zsákmányolt.

A vádlottak 2019 augusztusában közösen, a helyszínt kerékpárral megközelítve, az udvar hátsó, be nem kerített része felől bementek egy másik ingatlan területére, amelynek tulajdonosát éppen kórházban ápolták. Az I. rendű vádlott elbújt az udvaron és lebukásuk elkerülése érdekében onnan szemmel tartotta az utca forgalmát, míg a II. rendű vádlott az ablakhoz ment, majd a szúnyoghálót feltépte, az ablakot kézzel benyomta és behatolt az épületbe. A II. rendű vádlott egy táskákba pakolt összesen 58.000 Ft értékű tárgyat, majd azokat az ablakon át kiadta az I. rendű vádlottnak.

A bíróság végzése – a polgári jogi igénnyel kapcsolatos rendelkezések kivételével – jogerős.

Veszprém, 2020. május 22.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály