Pénzbüntetést kapott az autójával a síneken ragadó férfi

A Veszprémi Járásbíróság 80.000 Ft pénzbüntetést szabott ki arra a fővárosi férfira, akinek egy sikertelen megfordulási kísérlete során autója a sínek közé szorult és végül a kocsinak nekiütközött a Székesfehérvárra tartó gyorsvonat.

A megállapított tényállás szerint a 65 éves férfi 2019 novembere elején Balatonkenesén, a Csittényhegy elnevezésű vasúti megálló melletti parkolóban kívánt megfordulni személygépkocsijával a nyílt vasúti pályaszakasz mellett, azonban figyelmetlensége miatt a sínekre hajtott és a jármű kereke a sínszál és a betonperem közé szorult. A vádlott emiatt kiszállt az autójából és elindult Balatonfűzfő irányába, hogy az onnan érkező vonatnak jelezzen. Ekkor érkezett Tapolca felől a Székesfehérvárra tartó gyorsvonat, amely gyorsfékezés ellenére elsodorta a vádlottat, majd a magára hagyott gépjárműnek nekiment, azt maga alá gyűrte és a vasútállomás peronjára tolta fel. A vádlott 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A férfi azon túl, hogy a megfordulás kivitelezésekor közlekedési szabályt szegett, magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. A baleset következtében az állami vasúttársaságnak másfél milliós kára keletkezett, amelynek megfizetésére a bíróság büntetővégzésében kötelezte a vádlottat.

A döntés jogerős.

Veszprém, 2020. május 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály