Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az orgazda

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével egy év hat hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta azt az 52 éves Fejér megyei férfit, akivel szemben orgazdaság bűntette és hamis egyedi azonosító jellel rendelkező dolog felhasználásával elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott testvére 2018 decemberében Angliából Magyarországra szállított egy motorkerékpárt a hozzá tartozó angol forgalmi engedéllyel, és felhatalmazta a vádlottat arra, hogy a motort használja, vagy értékesítse. 2019 tavaszán a vádlott az interneten meghirdette a testvére tulajdonát képező motorkerékpárt, amelyre egy – a nyomozás során ismeretlen személy – jelentkezett. Ez az ismeretlen személy a vádlottnak a mintegy 400.000 Ft értékű motorkerékpárért cserébe egy fényképen megmutatott, kb. 1.100.000 Ft értékű motorkerékpárt ajánlott fel azzal, hogy a cserén felül további 100.000 Ft-ot kért, amibe a vádlott beleegyezett. A cserébe felajánlott motorkerékpárt ismeretlen tettes még 2018 nyarán tulajdonította el.

A vádlott kérésére – abból a célból, hogy a lopott motorkerékpárt testvére nevére kiállított eredeti angol forgalmi engedéllyel Magyarországon használhassa – a lopott motorkerékpár alváz- és motorszámát is meghamisították, és arra az angliai motorkerékpár forgalmi rendszámát szerelték át.

A vádlott a hamis angol forgalmi rendszámmal felszerelt és a meghamisított egyedi azonosító jelekkel ellátott motorkerékpárral 2019 júliusában Balatonakarattya külterületén közlekedett, amikor a rendőrjárőr igazoltatás alá vonta. A vádlott a jármű forgalmi engedélyét a rendőrjárőrnek nem adta át, mert bár rendelkezett az angol rendszámhoz tartozó forgalmi engedéllyel, de azt a jármű vezetése közben nem tartotta magánál. A fenti szabálysértés miatt a vádlottal szemben szabálysértési eljárás indult. Az intézkedő rendőrjárőr a motorkeréképár egyéb jellegzetességéből észlelte, hogy a járművön elhelyezett angol forgalmi rendszám nem a vádlott közlekedése során használt motorkerékpárhoz, hanem egy jóval korábbi évjáratú motorkerékpárhoz lett kiadva.

A végzés jogerős.

Veszprém, 2020. május 21.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály