Letartóztatásban marad az egyházi épületek fosztogatója

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítványnak helyt adva, további három hónappal meghosszabbította annak a szlovén férfinak a letartóztatását, akivel szemben a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon több egyházi épületben elkövetett lopás miatt folyik büntetőeljárás.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a szlovén állampolgárságú terheltet azzal gyanúsítja a nyomozóhatóság, hogy 2019 nyarán a Tihanyi Apátság épületében behatolva tulajdonított el jelentős mennyiségű készpénzt, valamint az apátság több helyiségét is sikertelenül próbálta feltörni. A terhelt ezen esetet megelőzően egy szombathelyi papi otthon két szobájából tulajdonított el készpénzt.

A nyomozó hatóság a terheltet a letartóztatás elrendelése óta meggyanúsította továbbá azzal is, hogy még 2015-ben a nyitott ajtón keresztül bement egy keszthelyi plébániába és az ott lévő pénzkazettából eltulajdonított 356.000 Ft készpénzt.

A gyanúsított tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A nyomozási bíró végzésében megállapította, hogy a terhelt magyarországi lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülve az országot elhagyná és a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna. A bíróság megítélése szerint mindezek mellett továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A letartóztatás meghosszabbításával szemben a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így arról másodfokon a Veszprémi Törvényszék határoz.

Veszprém, 2020. március 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály