Elsőfokú ítélet egy halált okozó kocsmai verekedés ügyében

A Veszprémi Törvényszék előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a férfinek az ügyében, aki egy veszprémi kocsmában halálos ütést mért egy vele szóváltásba kerülő vendégre.

A vádiratban foglaltakkal egyezően megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett 2019 áprilisában az esti órákban ugyanabban a veszprémi kocsmában italoztak. Az erősen ittas állapotban lévő sértett a kocsma előtt a vádlott külsejére sértő megjegyzéseket tett, melyre a vádlott nem reagált. Visszatérve a kocsmába a sértett újabb sértő megjegyzéseket tett a vádlottra, aki ezen feldühödött és két alkalommal arcon ütötte a sértettet, aki az ütés következtében megtántorodott és hátrált, majd védekezésképp a vádlott felé ütött, mely ütés a vádlott nyakát súrolta. A vádlott ekkor ököllel megütötte a sértett felső ajkát, aki az ütés következtében hanyatt esett a padlóra úgy, hogy a kezeit nem tudta letenni, és fejét a padlónak ütve elvesztette az eszméletét. A vádlott ezt követően távozott a kocsmából.

A sértett az orvosi ellátás ellenére a helyszínen elhalálozott. A vádlottól vett vizelet- és vérmintában amfetamin volt kimutatható, amely kábítószer fogyasztását igazolja.

A vádlott és védője az előkészítő ülésen a büntetés-végrehajtási intézetben kialakított elkülönített helyiségben tartózkodtak és távmeghallgató rendszer útján biztosították jelenlétüket. A vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, melyet a törvényszék elfogadott.

A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 5 év börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Mivel a vádlott a bűncselekményt egy korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, ezért a bíróság elrendelte a korábban kiszabott 1 év 4 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, a vádlott és a védője is 3 munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozatának a megtételére.

Veszprém, 2020. január 8.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály