Előkészítő ülésen született ítélet az élettársa volt férjét bántalmazó férfi ügyében

A Veszprémi Törvényszék 2019. december 17-én előkészítő ülésen meghozott elsőfokú ítéletében 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a fiatal felnőtt vádlottat, aki úgy megverte az élettársa volt férjét, hogy annak lépét el kellett távolítani.

A vádiratban foglaltakkal egyezően megállapított tényállás szerint a vádlott élettársi kapcsolatot létesített a sértett volt feleségével. A vádlott abból, hogy a sértett és volt felesége a munkahelyükön rendszeresen beszélgettek, arra következtetett, hogy párja és a sértett még kapcsolatban állnak. A vádlott gyanújának igazolása érdekében 2018 júliusában, hajnali időpontban átvizsgálta az alvó élettársa mobiltelefonját, melyen olyan üzenetet talált, amelyben az élettárs a sértettel találkozót beszélt meg. Ettől a vádlott annyira feldühödött, hogy hirtelen ötlettől vezérelve símaszkot és viperát vett magához, majd robogóval Úrkútról Ajkára utazott, hogy a sértettet megverje.

A vádlott a fejére kapucnit húzott, az arcát símaszkkal eltakarta és karbon merevítését tartalmazó kesztyűjében felment a sértett lakásához. A sértett kutyája ugatására felébredt, a bejárati ajtó zárját kinyitotta, mire a vádlott a kilincset lenyomva a lakásba belépett és kesztyűs kezével szó nélkül ököllel megütötte a sértettet. A sértett az ütés hatására elesett és fejét a falba, majd a burkolatba beverte. A vádlott ekkor a sértett mellkasára térdelt és kesztyűs kezével, ököllel több ütést mért a földön fekvő sértett fejére. A sértett a támadóját felismerte és többször nevén szólítva felhívta a vádlottat a bántalmazás abbahagyására.

A kutyaugatás és a bántalmazás zajára felébredt a sértett két kiskorú gyermeke, akik sikoltozni kezdtek, mire a szomszéd lakó is kijött lakásából, melyet észlelve a vádlott felhagyott a támadással. A bántalmazás következtében a sértett lépét műtétileg el kellett távolítani. A sértett sérülései 8 napon túl gyógyulóak, tényleges gyógytartama 6-8 hét. A lép eltávolítása miatt kialakult állapot maradandó fogyatékosságként értékelhető. A lép sérülése kapcsán a tokrepedés és a hasüregi vérzés a sértettnél azonnali orvosi beavatkozást igénylő közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett.

A vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, melyet a törvényszék elfogadott.

Az ítélet nem jogerős, mert valamennyi fellebbezésre jogosult 3 munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozatának a megtételére.

Veszprém, 2019. december 18.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály