Fogházba megy a besurranó tolvaj

A Veszprémi Törvényszék másodfokú tanácsa az ügyészség fellebbezésének helyt adva súlyosította annak a vádlottnak a büntetését, akit egy besurranásos lopás miatt ítélt el első fokon a Tapolcai Járásbíróság.

A jogerősen megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2019 áprilisában Nemesgulácson egy családi ház kilincsre zárt hátsó ajtaján bement, majd a nappali helyiségből 40.000 Ft-ot tulajdonított el. Az ellopott pénzt a vádlott nevelt fiának a lakásán a rendőrség megtalálta és lefoglalta, majd azt a sértett részére kiadta, ezáltal a lopással okozott kár megtérült.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 30. napján bíróság elé állítás keretében meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat lopás vétsége miatt 6 hónapi fogházbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság emellett elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés utólagos végrehajtását. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért, míg az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, melynek eredményeként tanácsülésen a másodfokú bíróság megváltoztatta a járásbíróságnak az ítéletét és a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 1 évi fogházbüntetésre felemelte. A törvényszék határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a vádlott rövid időn belül három alkalommal volt büntetve, mindhárom esetben lopás vétsége miatt. Erre tekintettel és a fokozatosság elvére figyelemmel a vádlottal szemben nem volt indokolt a Btk-ban meghatározott középmértéktől lefelé való eltérés, ezért a törvényszék a szabadságvesztés tartamát 1 évre felemelte, a törvényes tartamú közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamának változatlanul hagyása mellett.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2019. október 29.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály