A gesztenyefa odújában is fegyvert rejtegetett – elsőfokú ítélet lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt

A Zirci Járásbíróság 2019. október 2-án meghozott ítéletében felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt négy vádlottat lőfegyverrel visszaélés büntette miatt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint az eljárás alatt elhalálozott N. Cs. és a II. rendű vádlott 2017 augusztusában felkereste az I. rendű vádlottat, hogy az N. Cs. által ismeretlen módon megszerzett vadászpuskát és sörétes fegyvert próbálja meg eladni. A vadászpuska ezt megelőzően lopás útján került ki a tulajdonosa birtokából. Az I. rendű vádlott a vadászpuskát értékesítette egy azóta szintén elhalálozott vevőnek, akitől a fegyvert egy igazoltatás során lefoglalták.

A III. rendű vádlott ezt követően felkereste az I. rendű vádlottat, hogy segítsen ismerősének, IV. rendű vádlottnak fegyvert szerezni. Ennek érdekében az I. rendű vádlott ismét felvette a kapcsolatot N. Cs-vel, akitől 180.000 forintért megvásárolt egy kispuskát a hozzátartozó távcsővel és hangtompítóval, melyet 190.000 forintért továbbértékesített a III. rendű vádlottnak.

Az I. rendű vádlott továbbá egy internetes oldalon megvásárolt egy hatástalanított sportpisztolyt, melyet engedély nélkül éles fegyverré alakított, majd ezt egy gesztenyefa odújába rejtve tárolta. A nyomozó hatóság az I. rendű vádlott gépjárművétől 15 db pisztolytöltényt, valamint lőfegyver és lőszer készítéséhez felhasználható eszközöket is lefoglalt. Az I. rendű vádlott munkahelyén, a kizárólagos használatában lévő szekrényben, egy szétszerelhető kispuskát, lőszereket, valamint lőfegyver és lőszer készítéséhez felhasználható eszközöket tárolt.

Az I. rendű vádlott a fenti lőfegyverek megszerzésére, tartására, forgalomba hozatalára engedéllyel nem rendelkezett. A II-IV. rendű vádlottak ugyancsak nem rendelkeztek a szükséges engedéllyel a lőfegyver és lőszer megszerzésére, tartására, vagy forgalomba hozatalára.

A bíróság az I. rendű vádlottat 2 évi, a II. rendű vádlottat 1 évi, a III. rendű vádlottat 1 év 2 hónapi, a harmadrendű vádlottat 1 év 4 hónapi szabadságvesztés büntetésre ítélte, melyet valamennyi vádlott vonatkozásában 3 és 5 év közötti időtartamra végrehajtásában felfüggesztett. A bíróság az I. és III. rendű vádlottal szemben 10.000-10.000 Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet nem jogerős.

Veszprém, 2019. október 8.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály