Jogerős ítélet a szenegáli embercsempész és társai ügyében

A Veszprémi Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróságnak egy szenegáli embercsempész és társai ügyében hozott elsőfokú ítéletét.

A jogerősen megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott menekült személyeket szervezett be az államhatár személygépjárművel való jogellenes átlépéséhez úgy, hogy sok esetben oda is kísérte őket a Budapestről induló autókhoz és átadta a pénzt a sofőröknek. Az ügyben elítélt további vádlottak rendszeres haszonszerzés céljából, gépjárművel a külföldről érkező illegális határátlépőket Ausztria, Németország és Csehország célországokba szállítottak, szállításonként átlagosan 3-4 embert. Az egyes sofőrök eltérő számú, 2-36 közötti utaztatásban vettek részt. A bíróság bűnszervezetben való elkövetést csak az I. és IV. rendű vádlott vonatkozásában állapított meg.

Az ügy I. rendű szenegáli vádlottját az elsőfokú bíróság 3 rendbeli társtettesként, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 6 évi fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 4.622.750,-. Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el a vonatkozásában. A bíróság megállapította, hogy az I. rendű vádlott feltételesen szabadságra nem bocsátható.

A magyar állampolgárságú IV. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészésben találta bűnösnek az elsőfokú bíróság, míg 1 rendbeli ugyanilyen minősítésű cselekmény tekintetében a vád alól felmentette. A bíróság a IV. rendű vádlottat 2 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 2.160.000,- Ft erejéig rendelt el vagyonelkobzást. A IV. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság az ügy további 9 vádlottját 1 év 2 hónap és 2 év közötti időtartamú végrehajtásban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, míg a VI. rendű vádlottat az ellene emelt vád alól felmentette.

A Veszprémi Törvényszék másodfokon kilenc vádlott vonatkozásában bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét. A törvényszék a másodfokú nyilvános ülést két nap alatt, a ViaVideo távmeghallgatási rendszert alkalmazva összesen három helyszínen tartotta meg. Az I. rendű vádlott a büntetés-végrehajtási intézetben, a további vádlottak és védőik a Fővárosi Törvényszéken tartózkodtak, míg az eljáró bírói tanács tagjai, az I. rendű vádlott védője, az ügyész és a tolmács a Veszprémi Törvényszék tárgyalótermében foglaltak helyet, miközben a helyszínek között folyamatos kép- és hangkapcsolat állt fenn.

A másodfokú bíróság nem találta megalapozottnak sem a vádlottak javára, sem pedig a terhükre bejelentett fellebbezéseket. A törvényszék vizsgálta, hogy a bűnszervezet törvényi fogalmának megváltozása miatt helye lehet-e az elkövetésköri törvény helyett az elbíráláskori törvény alkalmazásának. A törvényszék tanácsa arra jutott, hogy a vádlottak között fennálló kapcsolat felölelte I. és IV. rendű vádlottak vonatkozásában a törvény által megkövetelt konspiratív működést és a hierarchikus szervezettséget is, ezáltal esetükben az elbíráláskori büntetőtörvény alapján is megállapítható lenne a bűnszervezeti minőség. A törvényszék az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést törvényesnek és a cselekmény tárgyi súlyával arányosnak találta. A törvényszék a jelentős időmúlásra is figyelemmel nem találta túlzottan enyhének a vádlottak büntetését, ezért azok súlyosítására sem látott lehetőséget.

Az ítélet jogerős, azzal szemben további fellebbezésnek nincsen helye.

Veszprém, 2019. szeptember 18.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály