Felfüggesztett szabadságvesztés az iskolában társaikat zsaroló fiataloknak

A Pápai Járásbíróság előkészítő ülés keretében meghozott ítéletében társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette, valamint ennek kísérlete miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a három fiatalkorú vádlottat, akik egy iskolában társaikkal szemben léptek fel erőszakosan különféle értékek megszerzése érdekében.

A megállapított tényállás szerint az ügy három vádlottja és két sértettje ugyanabba a pápai iskolába jártak. A fiatalkorú vádlottak 2017 szeptemberében a tanévkezdést követően elhatározták, hogy Sz. G. B. sértettől különféle értékeket szereznek meg. Ennek érdekében a sértettet az óraközi szünetekben több alkalommal körbeállták, lökdösték és követelték tőle, hogy készpénzt, mobiltelefont, vagy tabletet adjon a részükre. A vádlottak a sértettet összekötözésével, megverésével és felgyújtásával fenyegették meg. A sértettben a fenyegetés hatására komoly félelem alakult ki, amely miatt a történtekről senkinek nem mert szólni. A sértett a fenyegetések hatására egy tablet készüléket vitt otthonról az iskolába, amelyet a vádlottak elvettek tőle.

A fenti cselekmények kifejtése során a legtöbb esetben jelen volt V. P. sértett is, aki többször szólt a vádlottaknak, hogy hagyják békén Sz. G. B. sértettet. A vádlottak emiatt V. P. sértettet is fenyegetni kezdték azzal, hogy hozzon nekik otthonról értékeket, különben vele fogják folytatni erőszakos magatartásukat. A fenyegetések V. P. sértettben is komoly félelmet keltettek, azonban a vádlottak követeléseinek nem tudott eleget tenni.

A vádlottak Sz. G. B. sértettet két alkalommal az iskolaudvaron bántalmazták, melyet egy esetben a felügyelő pedagógus észlelt. A sértett a bántalmazás során sérüléseket nem szenvedett, azonban a történtek annyira megviselték, hogy folyamatosan sírt.

A bíróság a bűncselekményt beismerő vádlottak közül az I. rendű vádlottat 1 év 6 hónap, míg a II. és III. rendű vádlottat 1 év 2 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A bíróság valamennyi vádlott büntetését 2 évi próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a vádlottak a felfüggesztés próbaideje alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

A bíróság ítéletét a vádlottak, védőik és az ügyészség is tudomásul vette, ezért az a kihirdetésének napján jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2019. július 18.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/