Anya és fia együtt rabolta ki a család régi ismerősét

A Tapolcai Járásbíróság a 2019. június 28-án tartott előkészítő ülésen a fiatalkorú I. rendű vádlottat rablás bűntettében, míg a II. rendű vádlottat rablás és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az I. rendű vádlottat 2 év javítóintézeti nevelésre, a II. rendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság rendelkezett a vádlottak által őrizetben, letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyelet alatt töltött idő beszámításáról.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a II. rendű vádlott 2018 tavaszán Tapolcán személygépkocsival közlekedett, amikor észrevette a gyalogosan közlekedő régi ismerősét, a sértettet. A II. rendű vádlott megállt a gépjárművel és felajánlotta az idős, komoly betegséggel küzdő sértettnek, hogy üljön be a kocsiba, majd miután a sértett ebbe beleegyezett, a vádlott az édesanyja tulajdonát képező házhoz ment, ahol ott tartózkodott a fia, az I. rendű vádlott. A II. rendű vádlott a ház udvarán leparkolt, majd behívta a sértettet a házba. Ahogy beértek – arra hivatkozással, hogy a fiának szüksége lenne pénzre – a II. rendű vádlott egyből pénzt kért a sértettől, majd az I. rendű vádlott is csatlakozott hozzá. A sértett – annak ellenére, hogy a nadrágja zsebében tartott mintegy 60.000,- Ft készpénzt, melyet aznap reggel vett fel a bankban – közölte a vádlottakkal, hogy nincs nála pénz, majd tartva attól, hogy azt a vádlottak erőszakkal is elveszik tőle, belenyúlt a nadrágzsebébe és a markába szorította az ott lévő bankjegyeket. Ekkor mindkét vádlott megragadta a sértett kezét, azt csavargatva erőszakkal próbálták kitépni az ott szorongatott készpénzét. Mivel a sértett nem akarta kiengedni a kezéből a pénzt, az I. rendű vádlott több alkalommal, nagy erővel megütötte a sértett fejét, felsőtestét, melynek hatására a sértett nem tudott tovább védekezni a vádlottakkal szemben, akik végül kikapták a kezében lévő készpénzt. Ezt követően a sértett kimenekült a házból, az utcán segítségért kiáltott, majd összetalálkozott a körzeti megbízottal, akitől azonnal segítséget kért.

A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló, a koponya zúzódásos sérüléseit szenvedte el. A vádlottak a rablással 60.000,- Ft kárt okoztak a sértettnek. A bíróság ítéletével rendelkezett a nyomozás során lefoglalt 50.000,- Ft készpénz lefoglalásának megszüntetéséről és a sértett részére történő kiadásáról, az ezt meghaladó polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így az jogerős.

Veszprém, 2019. július 2.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/