Letartóztatásban a cigaretta tolvaj

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte annak a terheltnek a letartóztatását, aki a szabadulását követően rövid időn belül újabb betöréses lopásokat követett el.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt idén márciusban történt szabadulását követően alkalmi munkából tartotta fenn magát, azonban az így megkeresett pénzt felélte, ezért elhatározta, hogy a Balaton környékére utazik, és trafikokból fog dohányárut eltulajdonítani, majd azok eladásából fog pénzhez jutni.

A terhelt zártörés módszerével idén májusban behatolt egy ábrahámhegyi üzletbe, ahonnét eltulajdonított 536 doboz különböző márkájú cigarettát, összesen 663.809.- Ft értékben. Öt nappal később a terhelt az éjjeli órákban ismét betört az üzletben oly módon, hogy a nála lévő franciakulccsal a zárt eltörte, és az üzletből különféle márkájú, összesen 59 karton cigarettát kísérelt meg eltulajdonítani, azokat egy paplanhuzatba összekészítette, azonban a cselekménye elkövetése közben tetten érték, és a helyszínről elmenekült. Az eltulajdonítani szándékozott dohányáru értéke összesen 750.000.- Ft.

A terhelt a bűncselekmény elkövetését a nyomozó hatóság és a nyomozási bíró előtt is beismerte. A bíróság döntése során figyelembe vette, hogy a terhelt jelen eljárásban a nyomozó hatóság elől szökést kísérelt meg, elfogásához rendőri intézkedésre volt szükség. A súlyos büntetési fenyegetettség miatt a bíróság megítélése szerint tartani kell attól, hogy a gyanúsított ismét kivonná magát a büntetőeljárás alól. Ezen túlmenően megállapítható volt az is, hogy a többszörösen büntetett előéletű, legutóbbi szabadságvesztés büntetéséből 2019 márciusában szabadult terheltet a korábbi büntetései sem tartották vissza újabb bűncselekmény elkövetésétől, ezért alaposan feltehető, hogy legális jövedelem és munkalehetőség hiányában újabb bűncselekmények elkövetésével biztosítaná a megélhetését.

A végzést az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, ezért az végleges.

Veszprém, 2019. május 31.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/