A kórházban rendelte el a bíróság a letartóztatását annak a férfinak, aki késsel támadt a járókelőkre Pápán

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája 2018. december 30. napján kihirdetett végzésével egy hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását, a bizonyítás megnehezítésének veszélyére és a bűnismétlés veszélyére figyelemmel.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2018. december 24. napján 23.00 óra körüli időben gyalogosan közlekedett, majd szembe találkozott egy járókelővel. Amikor elhaladtak egymás mellett, a terhelt hirtelen visszafordult, majd hátulról a bal karjával megragadta a sértett nyakát, azt erősen szorította, miközben a jobb kezében egy 12 cm pengehosszúságú konyhakést tartott. A sértett próbált kiszabadulni a szorításból, majd a dulakodás során a földre kerültek, ahol a vádlott több helyen (fején, arcán, kezén, hátán) megsebesítette a sértettet. A sértett segítségért kiáltott, melyet a közelben tartózkodó tanú meghallott, odaszaladt a helyszínre, megkísérelte kiütni, kirúgni a terhelt kezéből a kést, azonban ez nem sikerült, ennek hatására azonban a terhelt elengedte a sértettet, majd a tanút ragadta meg és húzta le a földre. A terhelt a földön fekvő tanú fejét a combjai közé szorította, úgy, hogy a tanú hosszabb időn át mozdulni sem tudott, de végül sikerült kirántania a terhelt jobb kezéből a kést, és azzal több alkalommal megszúrta a terheltet, aki csak ennek hatására engedte őt el. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl, a tanú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A terhelt megalapozottan gyanúsítható egy 2 nappal azelőtti cselekménnyel is:

Eszerint a lakótelepen sétálva a terhelt észlelte, hogy tulajdonosa a személygépkocsiját nyitott állapotban, járó motorral rövid időre felügyelet nélkül hagyta, s ekkor elhatározta, hogy a gépjárművel a tulajdonos beleegyezése nélkül jogosulatlanul közlekedik. A terhelt beszállt a gépjárműbe, s azzal a település belterületén közlekedett, majd visszaparkolt a parkolóba, ahol az időközben a helyszínre érkező rendőrjárőr elfogta.

A letartóztatás elrendelése tárgyában tartott bírósági ülésre a kórház traumatológiai osztályán került sor, mivel a dulakodás során a terhelt maga is megsérült. A letartóztatást elrendelő végzést a fellebbezésre jogosultak tudomásul vették, így az véglegessé vált.

 

Veszprém, 2019. január 4.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/