15 éves fegyházbüntetést kapott a börtönviselt férfi, aki majdnem halálra rugdosta és fojtogatta az őt befogadó idős özvegyasszonyt

A Veszprémi Törvényszék 2018. december 4-én kihirdetett – nem jogerős – ítéletével Sz. Attila vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és rongálás vétsége miatt mint különös visszaesőt halmazati büntetésként 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2015. május végén feltételes kedvezménnyel szabadult a több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vele szemben kiszabott fegyházbüntetésből. Visszatért falujába, ahol egy idő után a 3 évvel azelőtt megözvegyült 68 éves női sértett befogadta őt; a 46 éves vádlott viszonzásként vállalta, hogy segít a ház körüli munkákban. A vádlott állította, a sértett ugyanakkor mindvégig következetesen tagadta, hogy köztük élettársi kapcsolat alakult volna ki.

A vádlott alkalmanként alkoholt fogyasztott, amelynek hatására agresszíven viselkedett a sértettel szemben, és 2017 év elejétől kezdve ittas állapotban rendszeresen megfenyegette a sértettet, ha kijelenti a lakcíméről, akkor megöli”, „felgyújtja a házát”, „levágja a fejét és kigurítja majd az utcára”, illetve kiirtja az egész családját”. A vádlott befogadása miatt a sértettől kezdett elhidegülni a családja is, és az idős nő számára is egyre vállalhatatlanabb lett a vádlott ottléte, és noha sajnálta őt „kitenni” a házból, de tartott is tőle. Ezért a sértett elhatározta, hogy veszekedést provokál a vádlottal, és amikor a vádlott ittas állapotban tettlegességre ragadtatja magát, rendőri segítséggel fogja őt eltávolítani a lakásból.

A vádlott 2017. augusztus 12-én ittas állapotban, a sértettel történt szóváltást követően tört-zúzott a sértett házában, amellyel több mint 100.000 Ft kárt okozott a sértettnek, illetőleg könyökével megütötte a sértett szemhéját, amely ettől felrepedt.

A vádlott nem sokkal az előző eset után ittas állapotban ismét megfenyegette a sértettet azzal, hogy Mindjárt felhozom a láncfűrészt, elvágom a nyakadat és kidobom az utcára a fejedet!”.

Ezen előzményeket követően a sértett 2017. augusztus 31. napján egy 10 000 Ft-os bankjegyet adott a vádlottnak, hogy azt váltassa fel. A vádlott a pénzzel együtt távozott a házból, majd a délelőtti órákban ittas állapotban visszatért és csak egy 2000 Ft-os bankjegyet adott át a sértettnek, aki számon kérte rajta a többi pénzt. Ekkor a vádlott a 2000 Ft-os bankjegyet visszavette, és elment a kocsmába, hogy még több szeszesitalt fogyasszon.

A sértett – a vádlott által korábban elkövetett rongálás és bántalmazás, valamint a vádlott részéről elhangzott korábbi fenyegetések hatására – számított arra, hogy a vádlott ismételten bántalmazni fogja őt, ezért telefonon bejelentést tett a rendőrség ügyeletére és segítséget kért, mivel elérkezettnek látta az időt arra, hogy rendőri közreműködéssel szabaduljon meg a vádlottól.

Két rendőrjárőr nem sokkal ezt követően megjelent a sértettnél, aki közölte velük, hogy fél a vádlottól, és kérte őket, hogy beszéljenek vele. A rendőrjárőrök ezt követően a helyi kocsmában igazoltatták a vádlottat, és felhívták a figyelmét a jogkövető magatartásra.

A közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotában lévő vádlott ezt követően a kocsmából feldúltan indult haza. A vádlott a megérkezését követően kulcsra zárta a kaput, majd a házban számon kérte a sértetten a rendőri intézkedést, amellyel szégyenbe hozta őt. A vádlott folyamatosan kiabált és trágár szavakkal szidalmazta az ekkor már a 69. életévét betöltött, a vádlottnál 22 évvel idősebb, 23 cm-rel alacsonyabb, és 8 kg-mal könnyebb testi súlyú sértettet. A vádlott a konyhában dühében megrúgta az asztalt, amelynek lapja berepedt, és a fiók kiesett belőle. A vádlott ezután megragadta a sértett mindkét felkarját, és őt erősen szorítva kirángatta a konyhából az előszobába, miközben folyamatosan kiabált a sértettel. Eközben a vádlott fenyegetéseit a szomszédos udvarán tartózkodó tanú meghallotta, és bejelentést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére.

A sértett az előszobában a vádlott támadásával szembeni védekezésképpen az előszobai fogas fiókjából elővette az ezt megelőzően általa ott elhelyezett gázsprayt, amelynek tartalmát a vádlott arcába fújta. A vádlott a sértett gázspray használata miatt még indulatosabb lett, és – miközben a sértett segítségért kiáltozva a bejárati ajtó felé menekült – elkapta a sértett vállát, lelökte őt a földre, kulccsal bezárta a bejárati ajtót, és a lábán lévő acélkaplis orrú munkavédelmi bakanccsal testszerte – elsősorban a fején – megrugdosta a földön fekvő, a védekezésre idős koránál, testalkatánál és testhelyzeténél fogva korlátozottan képes sértettet, miközben azt kiabálta „Ma megdöglesz!”. A sértett a vádlott támadásával szemben úgy védekezett, hogy hogy mindkét kezét az arca elé tette, és összegömbölyödött, miközben folyamatosan segítségért kiáltozott, és kérlelte a vádlottat, hogy ne bántsa.

A vádlott által leadott rúgások a sértett arcát, felkarját és csuklóját, a vállát és alkarját, mindkét lábszárát és combját érték. A sértett védekezésképpen a testének jobb oldalára fordult, ekkor a vádlott több alkalommal megrúgta a sértett testének bal oldalát, és bal mellét, miközben folyamatosan azt kiabálta „Megöllek!”, Megdöglesz!”.

A vádlott a sértett rugdosását követően lehajolt az előszobában a bejárati ajtó előtt a földön fekvő, a védekezésre – részben idős koránál, a vádlott testi fölényénél és az elszenvedett bántalmazás miatt – korlátozottan képes, erősen vérző sértetthez, két kezével megragadta a sértett nyakát és azt erősen szorítva fojtogatni kezdte őt, miközben a sértett fulladozott, és megpróbálta lefejteni magáról a vádlott kezeit, amely azonban nem sikerült.

Eközben a vádlottal szemben a délutáni órákban már intézkedő rendőrjárőrök a központi riasztást követően néhány percen belül megérkeztek a ház elé, ahol hallották a sértett segélykiáltásait, ezért átmásztak a kulcsra zárt kapun, és a lépcsőn felfutva a bejárati ajtó kinyitására szólították fel a házban tartózkodókat. Miután a vádlott észlelte, hogy a rendőrök megérkeztek, felhagyott a sértett fojtogatásával, majd két alkalommal, nagy erővel célzottan fejen rúgta a földön fekvő sértettet. A sértett ezután négykézláb a bejárati ajtóhoz kúszott, és a kulcsot elfordítva beengedte a rendőröket.

A vádlott által történt bántalmazás következtében a sértett számos sérülést szenvedett, amelyek közül az arckoponyacsontok törése külön-külön és összességében is nyolc napon túli gyógytartamú, a tényleges gyógytartam – szövődménymentes gyógyulás esetén – 6-8 hétre tehető. A bántalmazás alkalmas volt súlyosabb, életveszélyes koponyaűri sérülés (vérzés, agyzúzódás) és maradandó fogyatékosságként értékelhető érzékszervi (szem) sérülés okozására is.

Józan állapotú elkövetőt feltételezve Sz. Attila vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy egy acélbetétes orrú munkavédelmi bakanccsal a nála gyengébb fizikai állapotú, idős sértett fejére és testére leadott rúgásokkal, a sértett kitartó, huzamosabb ideig tartó bántalmazásával, nyakának megragadásával és fojtogatásával a sértett halálát okozhatja, és azt – annak hangot is adva – kívánta. A sértett halálának elmaradása az időben érkező rendőri segítségnek volt köszönhető.

A vádlottnál a bűncselekmény elkövetésekor személyiségzavar volt megállapítható, a vádlott személyiségzavara nem érinti a beszámítási képességét, azt nem zárja ki és nem is korlátozza. A vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

 

Az ítélet nem jogerős; azt az ügyész 3 nap gondolkodási idő fenntartása után tudomásul vette, azonban a bűncselekmény elkövetését tagadó (jogos védelemre hivatkozó) vádlott és a védő fellebbezést jelentett be ellene, ezért az ügy másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

 

Veszprém, 2018. december 10.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/