Kerékpárost gázolt ‒ elsőfokon elítélte a bíróság

Az Ajkai Járásbíróság a 2018. október 24-én kihirdetett ítéletében közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év, végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és két évre a közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte azt a 27 éves vádlottat, aki 2016 őszén személygépkocsival közlekedve elütött egy kerékpárost, aki a baleset következtében másnap elhunyt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott közlekedése során észlelte azt, amikor a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen balról egy gyalogos integetve megkezdte az áthaladást, arra azonban már nem fordított kellő figyelmet, hogy a gyalogos-átkelőhely jobb oldalán, a kerékpár áthaladására szolgáló sáv szélén a kerékpárján ülve, bal lábával a földön támaszkodva áthaladni szándékozó kerékpáros sértettet is észlelje. Amint a gyalogos megkezdte az áthaladást a gyalogátkelőhelyen, a vele szemben lévő oldalon a sértett is elindult a kerékpárjával, és így ‒ bár a sértett nem biztosított elsőbbséget a neki bal oldalról közlekedő vádlott által vezetett személygépkocsinak ‒ a gyalogos-átkelőhelynél a vádlott nem észlelte az álló helyzetből induló, már a kerékpárján ülő sértettet és a gépkocsi jobb elejével elütötte őt. A baleset következtében a sértett koponyatöréssel és agyzúzódással járó sérüléseket szenvedett, majd a kórházba szállítását követően másnap elhunyt. A közlekedési baleset és a sértett halála között közvetlen okozati összefüggést állapított meg az ügyben az igazságügyi orvosszakértő.

A baleset azért következett be, mert a sértett, amikor kerékpárjával az úttestre hajtott, megalapozottan bízhatott abban, hogy a vádlott a gyalogos-átkelőhely megközelítésére vonatkozó szabályokat betartja, a gyalogos-átkelőhelyet mérsékelt sebességgel közelíti meg, illetve azelőtt megáll, mivel a gyalogos szemben, a gyalogos-átkelőhelyen az úttestre lépett. A vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, és a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész három munkanap gondolkodási időt kért a nyilatkozattételre, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezést jelentettek be.

Veszprém, 2018. október 26.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/