Elsőfokú ítélet halálos motorosbaleset ügyében

A Veszprémi Járásbíróság a 2018. október 9-én hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért 1 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, valamint kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség viselésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2016. május 29. napján nappali világosságban, erős forgalomban, jó látási viszonyok mellett Audi A3 típusú gépjárművével közlekedett Veszprém felől Győr irányába, amikor alvászavaros megbetegedése miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra és nekiütközött a vele szemben V alakban haladó öt motorkerékpáros közül két motorkerékpárosnak. Az ütközés következtében az egyik motoros a helyszínen életét vesztette, utasa és a másik motorkerékpáros 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedtek. A baleset következtében vádlotti járműben utazó három személy 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője a nyilatkozattételre 3 napot tartott fenn, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2018. október 10.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/