Késsel szúrta hasba az ágyban fekvő egykori élettársát

A Veszprémi Törvényszék 2018. szeptember 10-én kihirdetett – jogerős – ítéletével H. Szabina vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, valamint a korábbi próbára bocsátás megszüntetése mellett az azzal érintett garázdaság vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

 

A megállapított tényállás szerint a vádlott 13 év fennálló élettársi kapcsolata tavaly októberben megszakadt, ezért a sértett a szülei családi házának egyik emeleti szobájába költözött, míg a vádlott három kiskorú gyermekével az ugyanezen házzal közös udvarban lévő, a nyárikonyhából és a garázsból korábban átalakított melléképületben maradt. A vádlott és a sértett között napi rendszerességgel veszekedések voltak.

2017. november végén este fél 10 körüli időben a sértett ismét szóváltásba került a vádlottal. A szóváltás során a sértett közölte a vádlottal, hogy a családi házat eladják, majd bement a házba.

A vádlott, aki felfokozott idegállapotában indulatait nem tudta lecsillapítani, éjjel 1 óra 30 perc körüli időben magához vett egy 33 cm teljes hosszúságú, acél, markolatával egybeöntött, 20 cm pengehosszúságú konyhakést, majd a kulccsal nem zárt bejárati ajtón át bement a családi házba, és – miközben a sértett szülei a lakás alsó szintjén lévő hálószobákban aludtak – felment az emeletre. Ott a késsel a kezében benyitott a sértett által használt emeleti hálószobába, ahol a sértett a franciaágyon betakarózva, hanyatt fekve aludt, azonban az ajtónyitásra felébredt és indulatosan felelősségre vonta a vádlottat, hogy mit keres a szobájában. A vádlott ekkor kezében a késsel odament a sértett ágyának láb felőli végéhez, és rávetette magát a sértettre, és őt a késsel egy alkalommal a takarón keresztül, közepes erővel alhason szúrta.

A sértett a támadás elhárítása végett lelökte őt magáról, majd felállt, azonban a vádlott kezeivel tovább ütlegelte, és próbálta őt megrúgni. A sértett – hogy elhárítsa a vádlott további támadását – több alkalommal ököllel arcul ütötte, majd kezeivel lefogta a vádlottat, aki azonban kiszabadult a sértett szorításából. A sértett ekkor kiment a szobájából, és a lépcső tetejéről lekiabált a szüleinek, hogy a vádlott megszúrta és hívjanak mentőt. Eközben a vádlott a talajtól 4,5 méter magasságban lévő ablakon kiugrott, és hanyatt esve a talajnak csapódott.

A sértett édesanyja által kihívott mentők kórházba szállították a sértettet, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A vádlott pszichés állapota az elmebetegség szintjét ugyan nem érte el, de megközelítette azt. A vádlott a bűncselekmény elkövetése idején nem volt képtelen arra, hogy a bűncselekmény következményeit felismerje, és ennek megfelelő magatartást tanúsítson, azonban ebben súlyos fokban korlátozott volt.

 

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

 

Veszprém, 2018. szeptember 12.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/