Új ereszcsatornát ígértek, kifosztás lett belőle ‒ Jogerős ítélet a Veszprémi Törvényszéken

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a 2018. június 25. napján kelt jogerős ítéletében az első fokon eljáró Zirci Járásbíróság ítéletét annyiban változtatta meg, hogy az I. rendű vádlottat 8 évre, a II. rendű vádlottat 7 évre kiutasította az országból, továbbá a közügyektől eltiltásra vonatkozó rendelkezést mellőzte, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Zirci Járásbíróság a 2018 áprilisában hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat kifosztás bűntettében és csalás bűntettének kísérletében, ezért az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 8 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mindkét vádlottat 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak és ismeretlen társuk 2017 áprilisában szervezetten és rendszeres jogtalan haszonszerzésre törekedve bűncselekményeket követtek el oly módon, hogy különböző településeken házaknál ereszcsatornák kicserélését vállalták néhány tízezer forintért. A munkavégzést megkezdték, majd azzal álltak elő, hogy a munka ténylegesen több százezer forintba fog kerülni és követelték annak azonnali kifizetését. Végül a sértettektől megtévesztéssel vagy elvétellel nagyobb, 400.000,- és 900.000,- Ft közötti pénzösszegeket szereztek meg. A sértettek többsége idős kora és/vagy mozgáskorlátozottsága folytán nem volt képes arra, hogy a bűncselekményt elhárítsa.

Veszprém, 2018. június 28.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/