Emberrablás helyett személyi szabadság megsértése

Elsőfokú ítélethirdetés a Veszprémi Törvényszéken

 

Az 5 vádlottal szemben emberrablás bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőügyben a Veszprémi Törvényszék 2018. június 27-én hirdetett ítéletet.

A bíróság a vádiratban foglalt minősítéssel szemben személyi szabadság megsértésének bűntettében, valamint súlyos testi sértés bűntettében állapította meg a vádlottak bűnösségét – amely cselekményeket a vádlottak egy része társtettesként, míg mások bűnsegédként követtek el.

A bíróság a vádlottakat halmazati büntetésül különféle tartamú (4 hónaptól 1 év 8 hónapig terjedő), 1-től 4 évig tartó próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az utólagos végrehajtás esetére beszámította az I-II. r. vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött közel 7 hónapot, továbbá a III-IV. és V. r. vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött 1-1 hónapot.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyész a vádirat szerinti minősítés megállapítása, és hosszabb tartamú, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása céljából jelentett be fellebbezést – így az ítélet annak ellenére sem jogerős, hogy azt a vádlottak és védőik tudomásul vették.

 

A megállapított tényállás lényege:

A vádlottak rokonok, egymással munkakapcsolatban is állnak, alkalmi munkákból – ún. lomizásból – tartják el magukat. Az 52 éves sértett évek óta végez alkalmi munkát a vádlottaknál.

V. r. vádlott 2017. szeptember végén megkérte a sértettet, hogy porszívózza ki a házuk udvarán álló személygépkocsit, amely kérésnek a sértett eleget is tett. Az I. és V. r. vádlott másnap észlelte, hogy az autó bal első ajtajában hagyott övtáskából 1.800,- Euró készpénz eltűnt. A vádlottak a sértettre gyanakodtak, ezért megszerezték a sértett házának kulcsait, majd oda a sértett tudta és beleegyezése nélkül bementek, az eltűnt pénzt azonban nem találták meg. Ezután a vádlottak telefonon felvették a kapcsolatot a sértett lányával, akivel közölték, hogy édesapja ellopott tőlük 1.800,- Euró készpénzt, ezért őt a pénz eltűnésével kapcsolatban ki fogják kérdezni.

A vádlottak a sértettel együtt az I. r. vádlott házához mentek, ahol a sértettet fogva tartották és felelősségre vonták a pénz eltűnésével kapcsolatban. A sértett tagadta a pénz eltulajdonítását, emiatt a II. r. vádlott először tenyérrel arcon ütötte, majd testszerte rugdalta, az I. r. vádlott egy késsel fenyegette meg, majd egy 1 méter hosszú alumínium vízmértékkel kitartóan ütlegelte a sértettet. A III., IV. és V. r. vádlottak a sértett fenyegetéséhez csatlakoztak, és társaikkal együtt követelték, hogy a sértett vallja be a pénz eltulajdonítását. Később a III. r. vádlott egy 50 cm hosszúságú fakanállal ütötte a sértettet.

A sértett következetesen tagadta a pénz eltulajdonítását, majd – annak érdekében, hogy a bántalmazást megszakítsa – azt mondta a vádlottaknak, hogy a házának kamrájában lévő szatyrot nézzék meg. Két vádlott elment a sértett házához, a pénzt azonban a megjelölt helyen nem találták. Erről tudomást szerezve az I. és II. r. vádlottak ismét bántalmazták, ütötték, rúgták a sértettet.

A II. r. vádlott telefonon ismét felhívta a sértett lányát, azt kérve, hogy vizsgálja át a sértett házát, hátha megtalálja az ott elrejtett pénzt. A sértett lánya ebbe beleegyezett. A II. és III. r. vádlottak a sértettel és lányával együtt a sértett házához mentek, a pénz azonban nem került elő. Ezután a vádlottak szabadon bocsátották a sértettet, akit erős fájdalmai miatt másnap mentő szállított a megyei kórházba.

A sértett a bántalmazás következtében horzsolásos, zúzódásos és szakított lágyrész sérüléseket, borda- és singcsonttörést szenvedett, amely sérülések 8 napon túl, ténylegesen mintegy 10 hét alatt gyógyultak.

 

Veszprém, 2018. június 27.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/