Jogerős ítélet a konyhakéssel fenyegetőző dohánybolti rabló ügyében

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a 2018. május 28. napján kelt jogerős ítéletében az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság ítéletét enyhítette, és a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 5 év 10 hónapra csökkentette, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Veszprémi Járásbíróság a 2018 márciusában hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, ezért továbbá egy korábbi, próbára bocsátással érintett lopás vétsége miatt 6 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott által őrizetben és előzetes letartóztatásban töltött időt a kiszabott szabadságvesztésbe beszámította, megállapította továbbá, hogy a vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Kötelezte a vádlottat a bűncselekménnyel okozott 190.000,- Ft kár megtérítésére és a közel 1,2 millió Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 júliusában a rajta lévő pulóver kapucniját a fejére húzva, arcát sállal eltakarva, napszemüvegben és kesztyűben bement a helyi dohányboltba, majd a kezében egy 25 cm hosszúságú konyhakéssel hadonászva odalépett a pult mögött álló sértetthez, megragadta a haját, majd a kasszához rángatta. Közben azzal fenyegette, hogy ha kiabálni mer, megszúrja. Felszólította a kasszában lévő készpénz átadására, melynek a sértett félelmében eleget tett, a pénztárgépet kinyitotta, ahonnan a vádlott kivett 190.000.- Ft készpénzt. A vádlott a pénzt egy nejlon szatyorba tette, majd elhagyta a dohányboltot, miközben ismét megfenyegette a sértettet: ha szól valakinek, vagy értesíti a rendőrséget, meg fogja ölni.

Veszprém, 2018. május 29.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/