Ítélethirdetés a halálos ralibaleset ügyében

Az Ajkai Járásbíróság 2018. március 19-én hirdetett ítéletet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt B. G. ellen indult büntetőügyben. A bíróság a vádlottat bűnösnek találta, és őt 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, egyúttal előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

 

A megállapított tényállás szerint:

B. G. vádlott az A. Rally Club elnökeként 2009. év óta szervezett amatőr raliversenyt V. település belterületi utcáinak érintésével, amelyet a vádlott 2013. október 19-én is meg kívánt szervezni. A versenyre készült biztonsági terv veszélyes helyként írta körül a baleset későbbi helyszínét – a V., Pápai u. 15. szám alatti „Jégbüfé" előtti útszakaszt –, ugyanis a kocsma teraszán tartózkodó nézők számára egy sodródó gépkocsi elől semmiféle menekülési lehetőség nem volt, ráadásul a vendéglátóegység terasza az úttest szélétől 0,4 méterre volt. Ennek ellenére a Jégbüfé a Biztonsági tervben a verseny adott szakaszának rajzán még csak feltüntetésre sem került.

A vádlott által elkészített Biztonsági terv szerint a nézők biztonsága érdekében a veszélyes területeket karókra, fákra, illetve más helyekre rögzített szalagokkal kerítették el, ugyanakkor a Biztonsági terv semmiféle konkrét adatot nem tartalmazott pl. menekülésben akadályozott helyek biztosítására, adott esetben a nézőknek az ilyen területekről történő eltávolítására, az ingatlanok udvaráról esetlesen kilépők biztonságára nézve.

A versenyen induló egyik gépkocsi egy Y kanyarban megpördült, leállt, majd újraindítás után egy jobbra ívelő kanyarban gépkocsijának jobb hátsó kerekével a szegélyre ráfutott, melytől a gépkocsi stabilitását elveszítve megpördült és bal oldalával a Jégbüfé teraszán álló nézők közé sodródva a kocsma falának neki csapódott, majd onnan visszapattanva egy villanyoszlopot kitörve állt meg. A gépkocsi műszaki állapota a verseny időpontjában jó volt, a balesetet nem lehetett műszaki hibával összefüggésbe hozni, a jármű stabilitás vesztését és a nézők közé sodródását nem műszaki meghibásodás okozta, hanem azt a járdaszegélynek ütközés indította el. A stabilitásvesztés bekövetkezésekor a járművezetőnek már nem volt lehetősége a nézők közé sodródás elkerülésére.

A baleset következtében a Jégbüfé teraszán állók közül hárman könnyebb, hárman súlyosabb sérüléseket szenvedtek el, míg a Jégbüfé falánál álló S. J. P. sértett koponyasérüléseket, többszörös csonttöréseket, tüdőzúzódást, valamint a máj és a vese – műtéti eltávolítást igénylő – sérülését szenvedte el. A sértettet a helyszínen újraélesztették, majd életveszélyes állapotban a kórházba szállították; életét akkor a szakszerű műtéti és intenzív terápiás ellátás mentette meg. A sértett állapota átmeneti javulást követően romlott, majd a sértett 2014. január 1. napján a kórházban elhunyt.

Az a körülmény, hogy a település belterületén áthaladó versenyen sem a település lakóinak, sem a verseny nézőinek biztonsága nem volt megfelelően megoldott, így a versenyen történt baleset során a sodródó gépkocsi a nézők közé csapódhatott, a vádlott szakmai szabályszegéseire volt visszavezethető.

 

Az ítélet nem jogerős; az ügyész 3 napot tartott fenn a nyilatkozattételre, a vádlott felmentésért fellebbezett, míg az ítélethirdetésen jelen nem lévő védő az ítélettel szemben annak kézbesítésétől számított 8 napon belül élhet fellebbezéssel.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/