Fejszével szakította be a sértett fejét – a rendőrök vitték el a tárgyalást követően

Elsőfokú ítélet életveszélyt okozó testi sértés ügyében

A Veszprémi Törvényszék 2018. február 7-én kihirdetett ítéletében H. B. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a nyilatkozattételre 3 napot tartott fenn.

A törvényszék az ítélet kihirdetését követően – a kiszabott büntetés tartamára, a szökés, elrejtőzés veszélyére és a bűnismétlés magas kockázatára figyelemmel elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását. A vádlott és védője a kényszerintézkedés tárgyában hozott végzés ellen fellebbezett, azonban a fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a tárgyalóteremből a rendőrök a vádlottat egyből a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe kísérték.

 

A bíróság által megállapított tényállás:

A vádlott 2016 novemberében, nem egészen 4 hónappal a 18. életévének betöltését követően – miután nyugtató hatású, vényköteles gyógyszert szedett be – a falusi kocsmában a sértettel együtt nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott el. Ezután a sértettel a vádlott édesapjának házához mentek, ahol a vádlott a gyógyszer és az alkohol hatására indokolatlanul ingerült állapotba került, majd – minden további előzmény nélkül – az udvarban lévő fáskamrában a földre esett cigarettákért éppen lehajoló sértettet hátulról a tárolóban lévő fejsze tompa fokával nagy erővel fejen ütötte. A sértett ettől a földre került, melynek során szemöldöke is felszakadt. A vádlott ezt követően a földön hason fekvő, erősen vérző sértett fejét még 2-3 alkalommal megütötte a fejsze tompa fokával, miközben a sértett azt kérdezte tőle, hogy miért csinálja ezt, mire a vádlott azt válaszolta, hogy „Kelj fel, megdöglesz!”.

Amikor a vádlott észlelte, hogy az erősen vérző sértett a földön magatehetetlenül fekszik, megijedt, és a szomszédba átkiabált segítségért. A szomszéd látva a sértett állapotát, telefonon mentőt hívott; a sértettet végül mentőhelikopterrel kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az ennek során eltávolított koponyacsont-darabok hiánya a sértettnél – a bántalmazás hatására bekövetkezett életveszélyes állapoton felül – maradandó fogyatékosságot is eredményezett.

A vádlott kezdetben mind a szomszédjának, mind a kiérkező rendőröknek azt állította, hogy a sértettet ő is ilyen állapotban találta, végül a rendőrségen beismerte a cselekmény elkövetését. Noha az eljárás során megbánását hangoztatta, a fenti cselekmény után néhány héttel később, szintén ittas állapotban egy kocsma előtt tört-zúzott, az őt ezért felelősségre vonó kocsmárost megfenyegette, majd egy autóbuszra felszállva ott minden előzmény nélkül azzal fenyegetett meg egy férfit, hogy ő is úgy járhat, mint a fenti ügy sértettje. Ezen újabb cselekmények miatt őt időközben már jogerősen elítélte az Ajkai Járásbíróság.

 

Veszprém, 2018. február 7.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/