Elsőfokú ítélet a p.-i utazási iroda pénzváltójának fegyveres kirablása ügyében

A Veszprémi Törvényszék 2017. december 11-én kihirdetett ítéletében H. P. vádlottat folytatólagosan, fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntette miatt 11 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A bíróság a szabadságvesztésbe a vádlott által 2016 júniusa óta előzetes fogvatartásban töltött időt beszámította. Megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetés 2/3 részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Megállapította, hogy a vádlott két korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének próbaideje a rajta végrehajtott szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.

A vádlott által eltulajdonított pénz, valamint a rabolt pénzen a vádlott menyasszonyának vásárolt ékszerek vonatkozásában (összesen mintegy 9,5 millió Ft erejéig) vagyonelkobzást rendelt el, kötelezte továbbá a vádlottat a közel 5 millió Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére.

 

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, a 10 éves középmértéket még inkább meghaladó, a kiszabható 15 éves maximumot jobban megközelítő szabadságvesztés büntetés kiszabása céljából, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése és a vádlott által megtérítendő bűnügyi költség összegének mérséklése céljából jelentett be fellebbezést.

A fellebbezésekre tekintettel az ítélet nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla hoz majd döntést.

 

A bíróság által megállapított tényállás:

A vádlott – aki egy P. környéki faluban lakott – elhatározta, hogy a P. belvárosában található, pénzváltással is foglalkozó utazási iroda kirablásával fog pénzt szerezni.

Az akkor még nem egészen 34 éves férfi először 2015. december 22-én, sötétedés után ment be az irodába. Az ott dolgozó sértett éppen a záráshoz készülődött, és a pénzt helyezte volna a páncélszekrénybe, amikor a férfi az arcát eltakarva a sértett elé állt, és egy valódi lőfegyver látszatát keltő gáz-riasztó pisztolyát rászegezve pénzt követelt. A vádlott fellépésétől és a pisztoly látványától a nő megrémült, és annak tudatában, hogy a záráshoz közeli időpontban segítségre sem számíthat, a kezében lévő pénzes zacskókat a férfinek átadta, aki ezt követően távozott.

A vádlott alig több mint egy hónappal később, a következő év januárjában egy szombati nap délelőtt rablási céllal ismét felkereste az utazási irodát. Miután az utcán hosszasan sétált, a megfelelő alkalomra várva, mintegy 2 óra elteltével bement a helyiségbe, ahol ismét a korábbi rablás sértettje tartózkodott, ismételten csak egyedül. A vádlott pisztolyát a sértettre szegezte, s azzal fenyegette, hogy lőni fog, mire a megrémült nő – bár időhúzásra törekedett és a riasztót is megnyomta – a vádlottnak pénzt adott át. Ezután a férfi a pénzváltó kasszájából is vett magához pénzt, majd sietve a közelben parkoló gépkocsijához ment, és azzal lakóhelyére távozott.

A vádlott a két eset során összesen közel 9,5 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt (forintot és eurót) zsákmányolt a mai napig a történtek hatása alatt álló sértettől.

A vádlott, aki korábban zsarolás miatt volt már büntetve, és ezen cselekményeit az ellene csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő két büntetőeljárás hatálya alatt követte el, egy idő után feladta magát a rendőrségen, és beismerte tetteit.

 

Veszprém, 2017. december 12.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/