Jogerős elsőfokú ítélet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőügyben

A Tapolcai Járásbíróság a 2017. szeptember 4-én meghozott ítéletével foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az 59 éves vádlottat, ezért őt 2 év fogház büntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott az egyik vasútállomáson vízelvezetési munkálatok elvégzésében vett részt mint munkagépkezelő. A munkagéppel egy munkagödör fölött elhelyezkedő rámpán dolgozott, váltakozva bazaltkavicsot és betont rakodva a gödörbe. A vádlott számára a munkagödör nem volt látható, ezért a helyszínen dolgozók azt a gyakorlatot alakították ki, hogy a kavics és beton beemelése előtt a későbbi sértett és munkatársa a munkagödörből kijöttek, 8-10 méterre eltávolodtak és jelezték a vádlottnak, hogy hova tegye a munkagép kanalában levő anyagot. A rámpa szélétől kb. 20 centiméterre vasanyag volt elhelyezve.

A vádlott 2015. december 18-án a délelőtti órákban a munkagép kanalában betont szállított a munkagödörrel és a deponált vasanyaggal párhuzamosan közlekedve. A sértett és munkatársa még a gödörben tartózkodtak, nem adtak jelzést a vádlottnak, hogy a betont a munkagödörbe öntheti. A vádlott ekkor a munkagép betonnal töltött kanalát a deponált vasanyag fölé emelte, azonban a munkagépből a vasanyagra való rálátása nagy mértékben korlátozott volt, ezért nem észlelte, hogy a munkagép kanalával elérte azt. Ennek következtében a vasanyagból egy 1,5 méter hosszú és 30 cm szélességű, valamint egy 50 cm hosszúságú és 30 cm szélességű vasdarab a munkagödörbe esett. A lecsúszó vasdarabok közül a nagyobb a rámpának háttal álló sértett hátára esett, s őt a munkagödör szélének szorította. A vádlott ekkor észlelte, hogy a deponált vasanyag csúszásnak indult, s a munkagép betonnal tele kanalát egy nagyobb méretű elemre helyezte, megakadályozva, hogy az is a munkaárokba csússzon.

A helyszínen lévők a sértettet a munkagödörből kiemelték és értesítették a mentőket. A sértettet a mentők az ajkai Magyar Imre Kórházba szállították, ahol elhunyt. Halálának közvetlen oka vérzéses és traumás sokk volt, amely közvetlen összefüggésben volt a balesettel.

A bíróság a vádirattal egyezően megállapította, hogy a vádlott megszegte a munkavédelmi szabályokat és a munkagép kezelési előírásait, mivel nem győződött meg róla, hogy a munkagép veszélyzónáján belül nem tartózkodik senki, s ennek ellenére kezdte meg a rakodást. A szabályszegések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állt fenn.

Az ítélet fellebbezés hiányában első fokon jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2017. szeptember 6.

 

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/