Elsőfokú ítélet halált okozó testi sértés miatt 3 vádlott ellen indult büntetőügyben

A Veszprémi Törvényszék 2017. április 6-án kihirdetett ítéletében

I. rendű B. Z. és II. rendű B. K. vádlottakat mint társtetteseket bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében, míg III. rendű Ny. B. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt marasztalta el.

I. r. vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, II. r. vádlottat 3 év 3 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg III. r. vádlottat 300 óra közérdekű munkára ítélte.

A vádlottakkal szemben kiszabott büntetésbe az általuk előzetes fogvatartásban és házi őrizetben töltött időt beszámította, és megállapította, hogy I. és II. r. vádlottak legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Kötelezte a vádlottakat a több, mint 2,5 millió Ft összegű bűnügyi költségnek a megfizetésére.

 

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, az I. és II. r. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartamának felemelése, illetőleg III. r. vádlott esetén szabadságvesztés büntetés kiszabása céljából jelentett be fellebbezést. II. r. vádlott és védője enyhítésért, III. r. vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A fellebbezésekre tekintettel az ítélet nem jogerős, az ügyben másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt.

 

A bíróság által megállapított tényállás:

 

A vádlottak 2015. november végén ittas állapotban voltak egy szórakozóhelyen, ahol a szintén ittas állapotban lévő sértettel II. r. vádlott szóváltásba keveredett. Ennek során III. r. vádlott lépett fel békítőleg, és nyugtatta meg II. r. vádlottat. A szórakozóhelyről távozva a vádlottak hajnali 2-3 óra körüli időben az utcán megpillantották a sértettet. I. r. vádlott, akinek korábban személyes konfliktusa volt a sértettel, a sértett után kiáltott, és megállásra szólította fel, majd utánafutott és egy alkalommal arcon ütötte őt.

Az ütéstől a sértett (közepes-súlyos fokú ittasságának is köszönhetően) a földre esett. Az időközben odaérkező II. r. vádlott a földön fekvő sértettet legalább két alkalommal megrúgta. I. r. vádlott barátnője ugyancsak odaszaladt, visszatartotta és kérlelte párját, míg III. r. vádlott szintén felszólította I. és II. r. vádlottat, hogy hagyjanak fel a sértett bántalmazásával. A sértettnél az elszenvedett bántalmazás nem okozott ugyan súlyosabb sérüléseket, de annak hatására eszméletlen állapotba került. A vádlottak a sértettet hason fekvő helyzetben a járdán hagyták, ahol az alacsony (fagypont alatti) külső hőmérséklet következtében kb. 1 órán belül kihűléses halált szenvedett.

A vádlottak a bántalmazás után – anélkül, hogy a sértett részére segítséget hívtak volna, amellyel élete megmenthető lett volna – közösen elhagyták a helyszínt.

 

Veszprém, 2017. április 6.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/