Sajtóközlemény a "vörösiszap"-per tárgyalásával kapcsolatban

A Veszprémi Törvényszéken 12.B.39/2012. szám alatt folyó ún. „vörösiszap” büntetőügyben további szakértők meghallgatását követően a bíróság a bizonyítási eljárást 2015. július 21-én befejezte. A törvényszék 2015. szeptember 17-ig (vagyis az ítélkezési szünet idejére is) minden munkanapra tárgyalást tűzött az ügy mielőbbi befejezése érdekében. A bizonyítási eljárás befejezését követően azonban az ügyész bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat, s annak előkészítése végett a tárgyalás elnapolására tett indítványt. Ugyancsak a tárgyalás elnapolását kérték közös beadványukban a vádlottak és a védők a felkészülés érdekében.

A MAL Zrt. tárgyaláson meghallgatott felszámoló biztosa tájékoztatta a bíróságot, hogy a szeptember közepéig tervezett folyamatos tárgyalásra figyelemmel a vádlottak (akik közül többen a vállalat felsővezetői) jelenléte a kb. 500 embert foglalkoztató MAL Zrt. működését gyakorlatilag veszélyeztetné, illetve súlyos biztonsági kockázatot jelentene.

Erre figyelemmel a törvényszék a társadalmi felelősségvállalás, illetve a fegyveregyenlőség és a tisztességes eljárás követelményeit szem előtt tartva az ügyész, illetve a védők és vádlottak által kérthez képest rövidebb időre a tárgyalás elnapolása mellett döntött, így az eljárás 2015. augusztus 17-19-én folytatódik a vádmódosítással és a perbeszédekkel.

 

Veszprém, 2015. július 22.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/