A Veszprémi Törvényszék újabb lépést tett a környezettudatos működés terén

A napokban került sor a Veszprémi Járásbíróság épületére telepített napelemes rendszer átadására.

 

 

A 61,49 kWp csúcsteljesítményű napelemes rendszerben az épület tetőzetére 143 db 430 Wp teljesítményű napelem és 1 db háromfázisú hálózatba tápláló inverter került felszerelésre.

A hálózatba tápláló napelemes rendszer meg is kezdte a működését, miután az áramszolgáltató a tegnapi napon felszerelte a kétirányú mérőórát.

A 2488 m2 területű, 4 szintes, 110 fő létszámmal működő Járásbíróság 2022. évi villamosenergia fogyasztása 88.228 kWh volt. A napelem rendszer várható éves termelése 64.564 kWh lesz. A számítások szerint a bíróság működéséhez szükséges villamos energia mennyiségének a 73 %-t megtermeli, vagyis 73 % áramdíj (rezsiköltség) megtakarítás várható.

 

 

A napelemes rendszer kiépítéséhez szükséges forrást az Országos Bírósági Hivatal biztosította a törvényszék vagyonkezelésében lévő épület energiahatékonyabb működtetése céljából.

 

A törvényszék a környezettudatosabb működésre történő átállás érdekében már tavaly novemberben együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetemmel, azzal a célkitűzéssel, hogy az egyetemnél a körforgásos gazdasággal kapcsolatban rendelkezésre álló tudásanyag a Veszprémi Törvényszék napi működésében is hasznosulhasson. A megállapodás keretében az egyetem elvégezte a törvényszék fenntarthatósági szempontból történő felmérését, kiemelt figyelmet fordítva egyebek között az energiafelhasználásra. Az együttműködés a jövőben is folytatódik.

 

Veszprém 2023. szeptember 14.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály