Koszorúzás a Veszprémi Törvényszéken a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A Magyar Vidék Országos '56-os Szervezet kezdeményezésére 2023. február 24-én a Veszprémi Törvényszék udvarán, az egykori Várbörtön falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzást tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A rendezvényen az egykori politikai üldözöttek mellett részt vettek az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, Veszprém város intézményeinek vezetői, valamint számos civil szervezet képviselője.

A megemlékezés résztvevőit Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos '56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte.

Ezt követően rövid beszédet mondott dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke. Felelevenítette, hogy néhány nappal ezelőtt, február 17-én volt az 56. évfordulója az egykori veszprémi várbörtön udvarán az utolsó politikai okból történt kivégzésnek. Kiemelte, hogy nem szabad felejteni, s a jelen feladata, hogy az igazságszolgáltatási múltnak ne csak a hagyományteremtő és értékeket adó korszakára emlékezzen, hanem a lehető legtöbb körülményre kiterjedően támogassa a közelmúlt politikai ihletésű pertörténeteinek feltárását.

Ezt követően dr. Nagy Szabolcs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltárának igazgatóhelyettese emlékezett meg a diktatúrák időszakainak áldozatairól, majd dr. Kulcsár Dávid, a Szent Mihály Főszékesegyház káplánja mondott imát a kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért.

A megemlékezés végén koszorúzásra került sor, melyhez zenei aláfestést Vesztergám Miklós tárogatóművész biztosította.

Veszprém, 2023. február 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály