A Zirci Járásbíróság múltjának feltárásával folytatódik a Veszprémi Törvényszék bíróságtörténeti emlékezéssorozata

A Veszprémi Törvényszék az idei évben is sikeresen pályázott az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiírt „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázaton”, melynek fókuszában idén a Zirci Járásbíróság múltja lesz.

A „Bíróságtörténeti múlt ápolása a Bakony bíróságán” elnevezésű pályázat keretében a törvényszék többek között összeállítja a Zirci Járásbíróság 1872. január 1-jei megalakításától az 1970. június 30-i megszüntetéséig terjedő időszakban működött bírósági vezetőinek életpályáját, és a bíróság elhelyezésének történetére is kiterjed a kutatása. A feltárt információkból a tervek szerint több kiállítási tabló készül, amelyet egy bíróságtörténeti rendezvény keretében fognak bemutatni. A tablók a lakosság számára is megtekinthetők lesznek.

A Zirci Királyi Járásbíróság 1900-ben elkészült épülete (Forrás: dr. Bartalos József képeslap gyűjteményéből származik)

A Veszprémi Törvényszék a kutatásban együttműködik Zirc Város Önkormányzatával, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházzal, valamint több elismert zirci helytörténeti kutatóval is. A törvényszék várja továbbá a lakosság jelentkezését is, ha rendelkeznek információval, képpel, vagy személyes emlékekkel a járásbíróság 1970-ig terjedő történelméből. Az információkkal jelentkezni lehet közvetlenül a Zirci Járásbíróságnál, valamint a törvényszék sajtóosztályán is (levelezési cím: 8210 Veszprém Pf. 1029., e-mail: sajto_veszprem@birosag.hu).

Veszprém, 2022. március 16.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály