Márciustól a Fővárosi Ítélőtábla bírálja el a fellebbezéseket a közigazgatási perekben

Változás következik be 2022. március 1. napjától a közigazgatási perek fellebbviteli rendszerében, ugyanis a Kúria helyett a Fővárosi Ítélőtábla fog az egész országra kiterjedő illetékességgel eljárni másodfokon a törvényszék döntései elleni jogorvoslati eljárásban. Ez a változás csak a 2022. március 1-jén, vagy azt követően előterjesztett jogorvoslati kérelem esetén alkalmazandó, vagyis az ez előtt előterjesztett jogorvoslatot még a Kúria bírálja el.

Lényeges változás, hogy a Fővárosi Ítélőtábla előtt nem lesz kötelező a jogi képviselő, vagyis 2022. március 1. napjától már jogi képviselő nélkül is előterjeszthető fellebbezés a Veszprémi Törvényszék döntései ellen.

Az ítélet elleni fellebbezés szabályai ugyanakkor nem változnak, arra továbbra is csak akkor van lehetőség, ha azt a törvény lehetővé teszi. Ugyanakkor a fellebbezéssel támadható ítéletek esetén eggyel több jogorvoslati szint járhat el, ugyanis a Kúria felülvizsgálat keretében - törvényi feltételek megléte esetén - ezen ügyekben eljárhat.

CsatolmányMéret
578.2 KB
94.48 KB