Megújult a Veszprémi Törvényszék udvara

2021. november 19-én dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke és Balogh Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) létesítményi főmérnöke ünnepélyes keretek között átadta a Veszprémi Törvényszék udvarát, amelynek felújítása még a nyári ítélkezési szünetben vette kezdetét.

Egy közel 2 évtizede, a Veszprém Megyei Bv. Intézet 2003. májusi elköltözése óta fennálló helyzet rendeződött ezzel, amelynek során nemcsak új burkolatot kapott az egykori börtönudvar, de az alatta futó közművezetékek cseréjére is sor került, továbbá a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében a lehetőségekhez mérten új zöldfelületek kialakítása, fák és bokrok ültetése is megtörtént a területen.

A veszprémi várban található belső udvar 800 négyzetméter nagyságú széttagolt, aszfaltozott-betonozott burkolatának felbontása során 30-50 cm vastag betont kellett eltávolítani. A bontás során helyenként több mint 7 méter mélyre kellett leásni, és összesen több mint 400 köbméter betontörmeléket kellett a területről eltávolítani. A feltárás során többszáz éves történeti emlékekre, köztük egy 18. században használt börtöncellára is bukkantak, amely miatt a kivitelezés ugyan elhúzódott, de ezáltal a régészeknek lehetőségük nyílt arra, hogy beazonosítsák, hol húzódott a középkori várfal. Ennek vonalát az új burkolaton eltérő térkövezés jelzi, valamint – a boltozatos tömlöc helyével együtt – a felszínen emléktáblát is elhelyeztek fölötte.

A törvényszék elnöke megköszönte a kollégák türelmét, valamint köszönetet mondott a munkálatokban részt vevő személyeknek, kiemelve azt, hogy a beruházás az OBH teljeskörű anyagi támogatásával valósult meg.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit utalt arra is, hogy ezen a helyen a múlt és a jelen összefonódása mellett jövőbe mutató törekvés volt, hogy az egykori lebetonozott és szögesdrótokkal körülvett börtönudvaron teret kapjon valamennyire a természet is, és a lehetőségekhez mérten zöld felületek is megjelenjenek – így javítva a munkatársak közérzetét és ezzel is adózva az ökologikus szemléletnek.

 

Veszprém, 2021. november 19.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály