Rendhagyó módon ünneplik a Bíróságok Napját Veszprém megye bíróságai

Az 1869. évi IV. törvénycikk hazánkban is megteremtette a közigazgatástól független bíróságok működésének alapjait. A törvénycikk július 15-i kihirdetésének évfordulója alkalmából ünneplik a bíróságok minden évben a Bíróságok Napját, amely a bírósági dolgozók számára egyúttal munkaszüneti nap. Idén július 15-én Budapesten központi ünnepség keretében emlékeznek meg az évfordulóról, amelyen várhatóan díjak és címek átadására is sor kerül.

 

Veszprém megye bíróságai – a közös értékteremtés, a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében – a jeles napot idén faültetéssel is ünneplik. Valamennyi szervezeti egységnél és Alsóörsön, az egykori igazságügyi üdülő parkjában egy-egy facsemetét ültettek a jövő bírósági nemzedékei számára, ezzel is azt üzenve, hogy bíznak a jövőben.

A Veszprémi Járásbíróság dolgozói az elültetett fa előtt, középen a járásbíróság vezetői és a törvényszék elnöke

A Veszprémi Járásbíróság dolgozói az elültetett fa előtt, középen a járásbíróság vezetői és a törvényszék elnöke

 

A Törvényszéken a környezet fenntarthatóbbá tétele ezzel nem áll meg: idén nyáron a veszprémi várban található belső udvar széttagolt, aszfaltozott-betonozott burkolatának felbontása és térkövezése után csökkentik a bírósági dolgozók számára fenntartott parkolóhelyek számát, a felszabaduló területen pedig a lehetőségekhez igazodó parkosítást végeznek. A Veszprémi Járásbíróság előtti területen ősszel új növények telepítése várható.

 

A Bíróságok Napja egyúttal alkalom a számvetésre is; a nemrég megtartott félévzáró vezetői értekezleten dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke értékelte az ügyforgalmi adatokat.

Az egy évvel ezelőtti statisztikát összevetetve az idei eredményekkel megállapítható, hogy mindkét ügyszakban tovább csökkent a 2 éven túli ügyek száma, és az összes ügyhöz viszonyított aránya is. Büntető ügyszakban a közel 400 ügyből mindössze 3 db ügy volt 2 évnél hosszabb ideje folyamatban június 30-án, ami 1% alatti arányt jelent, és kevesebb mint negyede az előző évi értéknek. Polgári-gazdasági, munkaügyi és közigazgatási ügyszakban a folyamatban lévő 2000 ügynek alig több mint 2%-a két éven túli. Az előző évhez képest ez az ügyek számában 40%-os javulást jelent.

Veszprém megyei bíróságai a fenti eredményeket ráadásul úgy érték el, hogy a világjárvány eddigi következményei a bíróságok megszokott működését is számos kihívás elé állították, amelyeket valamennyi bírósági dolgozó felelős hozzáállásával sikerült leküzdeni.

 

A bíróságok ügyfélközpontú megújulása tovább folytatódik: a Veszprémi Járásbíróságon július 15. napjával ügyfélcentrumot létesítenek. Az ítélkezési szünetet követően az emeleti lajstromirodák helyett az egyik földszinti tárgyalóteremből kialakított helyiségben látják el a kezelőirodai dolgozók a személyes és telefonos ügyfélfogadást, továbbá az iratbetekintést is itt biztosítják majd az ügyfelek számára, papír alapon, illetőleg elektronikusan.

Az új ügyfélközpont

 

A hagyományőrzésre is évek óta nagy hangsúlyt helyez a törvényszék: az idei évben – a Veszprémi Járásbíróság balatonfüredi törvénykezési helyének 2022. évi felállítására készülve – az egykori Balatonfüredi Járásbíróság történetét kutatták fel, amelynek eredményeiből egy újabb „Emlékkönyv” állt össze; ennek bemutatója ősszel várható.

 

Veszprém, 2021. július 15.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály