Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Törvényszék a veszprémi várat érintő fejlesztések kapcsán

Háromoldalú együttműködést írt alá a Veszprémi Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. képviselői. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi Törvényszék épületében található várbörtön múzeum fejlesztését, és a törvényszék szomszédságában lévő volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése Veszprém és a várost körülölelő Bakony-Balaton régió kiemelkedően gazdag kulturális életének nemzetközi elismerése. Az EKF cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója jöjjön létre.

A fenti célok elérése érdekében a VEB2023 Zrt. már a pályázati szakaszban felsorakoztatta azon infrastrukturális fejlesztéseket, melyeknek alapvető célja volt, hogy a városban meglévő, régi, funkció nélküli, felújításra szoruló épületeket újra élettel töltse meg, új funkciót adva élénkítse többek közt a belváros kereskedelmi, turisztikai és kulturális életét. A Veszprémi Törvényszék elkötelezett abban, hogy a kezelésében lévő nemzeti vagyon részét képező várbörtön állagát megóvja, azt megfelelően hasznosítsa és a rábízott kulturális és építészeti örökséget megőrizze a jövő nemzedékei számára.

A mai napon aláírásra került megállapodás tárgya a felek közötti hatékony együttműködés elérése, valamint a törvényszék vagyonkezelői feladatai és vagyonkezelési céljai szem előtt tartásával az egykori várbörtön működését racionalizáló eljárásrend kialakítása és ezen cél érdekében eszközölt infrastrukturális beruházások lehetővé tétele. Az együttműködés lehetőséget teremt a törvényszék kezelésében lévő várbörtönben található kiállítás fejlesztésére.

Veszprém, 2020. január 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

További közlemények:

https://veszprembalaton2023.hu/hu/news/megujul-a-volt-ruttner-haz-es-a-v...

https://veszprem.hu/hirek/ekf-2023/7708-ekf-egyuettmkoedes-a-toervenysze...