A Veszprém megyei igazságszolgáltatás korszakos alakjától búcsúzik a Veszprémi Törvényszék

A Veszprém megyei igazságszolgáltatás korszakos alakjától búcsúzik a Veszprémi Törvényszék

Néhány nappal ezelőtt dr. Király Miklós nyugalmazott tanácselnök bíró személyében ismét egy pótolhatatlan tagot vesztett el a bíróság közössége.

Dr. Király Miklós 1929. augusztus 28-án született a Veszprém megyei Pápán, majd 1953-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Ugyan a miskolci megyei bírósághoz nyert eredetileg bírósági fogalmazói kinevezést, azonban még állásának elfoglalása előtt áthelyezésre került a Veszprém Megyei Bíróság állományába. Fogalmazói tevékenységét 1953. augusztus 5. napján kezdte meg, míg bírói kinevezést 1955. március 31-én kapott. Bírói pályája a Veszprémi Járásbíróságon kezdődött. 1971-től címzetes megyei bírósági bíró, majd több mint húsz évnyi járásbíróságon eltöltött év után, 1976-ban került áthelyezésre a Veszprém Megyei Bíróságra, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig – előbb elsőfokú, majd fellebbviteli – tanácselnökként tevékenykedett.  Negyvenkét évnyi bírói szolgálat után 1997. december 30. napjával vonult nyugállományba.

Szakmai munkásságát a kezdetektől fogva elismerés övezte, már járásbíróként is a büntető ügyszak legjelentősebb súlyú vagyon és testi épség ellen elkövetett ügyeit tárgyalta. Ítélkezési munkáját magas színvonalúnak, kiemelkedően alaposnak, tárgyalásvezetését határozottnak és lényegretörőnek jellemezték korabeli minősítéseiben is. Pontossága és precizitása mindenki előtt ismert volt és ugyanolyan precizitást követelt meg a tanácsában lévő bíróktól éppúgy, mint a hozzá beosztott fogalmazóktól. Sokak szerint talán ő volt az utolsó régi vágású bíró, akinek már a megjelenése is tiszteletet parancsolt még az ügyeiben eljáró ügyvédek és ügyészek körében is. Dr. Király Miklós egész szakmai pályafutását a veszprémi bíróságok kötelekében töltötte, azonban szakmai tekintélyként neve az egész országban ismert volt mind a rendszerváltás előtt, mind azt követően. Szakmai tudásának a jövő nemzedék számára való átadását mindig fontosnak tartotta és jogi szakvizsgabizottsági tagként is közreműködött.

Dr. Király Miklós a Veszprém megyei igazságszolgáltatás kiemelkedő alakja volt, élete és munkássága példaként szolgálhat a jelen bírótársadalomnak is. A Veszprémi Törvényszék tisztelegve dr. Király Miklós tanácselnök életműve előtt, őt saját halottjának tekinti.

Paraszkay Gyula egykori szegedi törvényszéki elnök a bíró feladatáról úgy tartotta, hogy „ha büntet is, könnyet töröljön, ha ítél, igazságot szolgáltasson, s ha igazságot tesz, mindig megnyugvást keltsen”. Tisztelt Bíró Úr! Te egész életedben az igazság szolgája voltál, s most eljött az idő, hogy te is megnyugvásra találjál. Nyugodj békében, emléked tovább él bennünk!

Veszprémi Törvényszék