Koszorúzás a Veszprémi Törvényszéken a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A Magyar Vidék Országos '56-os Szervezet kezdeményezésére 2020. február 24-én a Veszprémi Törvényszék udvarán, az egykori Várbörtön falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzást tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A rendezvényen egykori politikai üldözöttek mellett részt vettek Veszprém város intézményeinek vezetői, valamint számos civil szervezet képviselői.

A megemlékezés résztvevőit Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos '56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte.

A köszöntőt követően ünnepi beszédet mondott dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke. Emlékbeszédében felelevenítette, hogy néhány nappal ezelőtt, február 17-én volt az 53. évfordulója a Veszprém megyei igazságszolgáltatás egy szomorú és szégyenteljes eseményének, Hamusics János politikai ihletésű elítélését követő kivégzésének. A Veszprémi Törvényszék elkötelezett a múlt feltárásában és a szembenézésben, amelynek egyik példája a nemrégiben elkészített bíróságtörténeti sorozat második kötete, mely a törvényszék 1945-től 1990-ig tartó működését dolgozta fel. A múlt megismerése és a tanulságok levonása mellett lényeges az erkölcsi elégtételadás és a tisztelet kifejezése, amelyet jelképeznek az emléktáblán elhelyezett koszorúk is.

Ezt követően Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól, majd dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye emeritus érseke mondott imát a kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért.

A megemlékezés végén koszorúzásra került sor, melyhez zenei aláfestést Vesztergám Miklós tárogatóművész biztosított.

Veszprém, 2020. február 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya