A múlt újabb részletei tárultak fel – bíróságtörténeti könyvbemutató a Veszprémi Törvényszéken

A Veszprémi Törvényszék múltjának újabb közel fél évszázada vált megismerhetővé a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében elkészült újabb bíróságtörténeti kiadvány nyomán, amelynek ünnepélyes könyvbemutatóját ma tartották a törvényszék Csajághy Károly-termében.

A Veszprémi Törvényszék még 2016-ban szintén az Országos Bírósági Hivatal által kiírt Ráth György pályázat keretében jelentette meg „Emlékkönyv − A Veszprémi Királyi Törvényszék története 1872−1945" című bíróságtörténeti kötetét.

A törvényszék a 2018. évben kiírt Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében ezen mű folytatására vállalkozott, s kérte fel dr. Nagy Szabolcsot a Veszprém Megyei Levéltár igazgató-helyettesét a bíróság rendszerváltás előtti múltjának feltárására.

A dr. Nagy Szabolcs által megírt „Emlékkönyv II. – A Veszprémi Törvényszék története 1945-1990” című kötet ünnepélyes bemutatójára a törvényszéken a társhivatás rendek képviselőinek, önkormányzati és egyházi vezetők, valamint érdeklődő bírák jelenlétében került sor.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a törvényszék elnöke köszöntőjében emlékeztetett, hogy a Veszprémi Törvényszék korábban is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományápolásra, és továbbra is fontosnak tartja a történeti kutatást. Rámutatott, hogy a bírák ítélkezési tevékenységük során is szoros kapcsolatban állnak a múlt-jelen-jövő hármasával. Végezetül köszönetét fejezte ki a mű létrejöttében közreműködő személyeknek, köztük dr. László Péternek, aki édesapja, dr. László Kálmán egykori megyei bírósági bíró naplójegyzeteit bocsátotta a törvényszék, illetőleg a könyv szerzőjének rendelkezésére.

Ezt követően dr. Révész T. Mihály történész, címzetes egyetemi tanár magával ragadó stílusú előadás keretében mutatta be a könyv által tárgyalt kor igazságszolgáltatását.

A kötetben feldolgozott kordokumentumokból dr. André Tibor járásbíró olvasott fel részleteket, ezzel bepillantást adva az államszocialista idők bírósági viszonyaiba.

Az eseményt egy kerekasztalbeszélgetés zárta Prof. dr. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék nyugalmazott kollégiumvezetőjének közreműködésével, amelynek témája elsősorban a rendszerváltás előtti bíráskodás szervezeti és társadalmi kérdései voltak. A könyvbemutatót követően dr. Hornyák Szabolcs, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója mondott pohárköszöntőt, majd a törvényszék vendégül látta a meghívott vendégeket.

Veszprém, 2020. január 31.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály