Az esetek többségében sikeres a bírósági közvetítés Veszprém megyében

Továbbra is hatékony eszköznek mutatkozik a bírósági közvetítés a Veszprémi Törvényszéken, ugyanis az idei évben a bírósági közvetítők előtt befejeződött közvetítői ügyek több, mint felében megállapodást kötöttek a felek.

A törvényszéken működő hat bírósági közvetítő (mediátor) előtt 2019. szeptember 30-ig befejezett ügyek 53 %-ában a felek megállapodást kötöttek.

A bírósági közvetítés olyan konfliktuskezelő módszer, amelynek az a célja, hogy a bíróság előtt lévő vitás ügyben érintett felek mindegyike által elfogadható megállapodással feloldják a jogvitát és a mögötte húzódó konfliktust. Ebben segít nekik egy a vitában nem érintett harmadik személy, a bírósági közvetítő.

Fontos tudni, hogy a bírósági közvetítés teljesen ingyenes, az ott elhangzottak nem jutnak az alapügyben eljáró bíró tudomására, és a felek számára nem jár kockázattal annak igénybevétele. Ezzel szemben egy sikeres közvetítői eljárás a felek számára jelentős előnnyel jár, ugyanis ha közös kérésre a bíróság a közvetítői eljárásban megkötött megállapodást a perben jóváhagyja, úgy annak ítélet hatálya lesz és ezen felül a felek még illetékkedvezményben is részesülnek.

A bírósági közvetítés kapcsán dr. Vörös-Tóth Ráhellel készített interjút itt, a dr. Vincze Edinával készült interjú pedig itt olvasható.

A bírósági közvetítésről további információkért kattintson ide.

Veszprém, 2019. szeptember 30.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály