Közvetítői szemmel – interjú dr. Vörös-Tóth Ráhellel, a Veszprémi Járásbíróság bírósági közvetítőjével

Dr. Vörös-Tóth Ráhel, a Veszprémi Járásbíróság bírósági titkára 2016 áprilisa óta foglalkozik bírósági közvetítéssel, ezzel kapcsolatban kérdeztük.

Több mint három éve foglalkozik már bírósági közvetítéssel. Miben látja a közvetítői eljárás előnyeit?

Azok a peres felek, akikben megvan a párbeszédre, békés vitarendezésre való hajlam és akarat, időt és lehetőséget kapnak arra, hogy a perhez képest rugalmasabb időkeretek között és kötetlenebb formában egyeztessenek. Ha nem is kötnek egyezséget, legtöbb esetben a perbe visszatérve már egymással kulturáltabban kommunikálnak, könnyebben interakcióba lépnek.

Bírósági titkárként ügyfelekkel dolgozik, ügyféltámogató fogadóórákon, ügyfélsegítő napokon is részt vesz. Hogyan látja, milyen körülmények esetén érdemes javasolni a feleknek a bírósági közvetítői eljárásban való részvételt?

Azokat az ügyfeleket tudja jól (ki)szolgálni a közvetítői eljárás, akik számára jelentőséggel bír az a tény, hogy nem egy kívülálló harmadik személy dönti el az ügyüket (az életüket), hanem önmaguk a saját életük irányítói. Képesek és akarnak is felelősséget vállalni az életükért és a döntéseikért. Fontos nekik, hogy a saját vitarendezési kultúrájukkal példát mutassanak a gyermekeinek vagy egy kisebb környezetben pl. munkahelyen.

Milyen tulajdonságokkal, készségekkel, eszköztárral kell rendelkeznie Ön szerint annak, aki bírósági közvetítőként kíván tevékenykedni?

Türelem, értő figyelem, anyagi és eljárásjogi ismeretek (ez azért is fontos, mert a felek sokszor tudni szeretnék, mihez van joguk és ahhoz képest tárgyalnak, mondanak le jogról vagy ismernek el jogot, és ennek még akkor is jelentősége van, ha hangsúlyozzuk, hogy a felek jogvitája a perre tartozik, a közvetítői eljárásban alapvetően érdekvitával dolgozunk). Nagyon fontos a továbbképzés, a közvetítés módszertanának elsajátítása, a gyakorlatban hasznosítható és megtanult kérdésfeltevések alkalmazása.

Veszprém, 2019. június 11.

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/