Megalakult a Közép-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

2018. február 2-án a Veszprémi Törvényszéken tartotta alakuló ülését a Közép-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium.

Az alakuló ülés résztvevőit − közöttük dr. Márton Gizellát és dr. Farkas Katalint, a Kúria kapcsolattartó bíráit, dr. Varga Ritát, a Dél-Dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetőjét, továbbá dr. Szőke Zoltánt, az Észak-Dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetőjét − dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke és dr. Solymos Dóra, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, egyúttal a regionális kollégium megbízott kollégiumvezetője köszöntötte.

A kollégium tagjai ezután elfogadták az ügyrendet, valamint a kollégium munkáját meghatározó éves munkatervet. Rövid szünetet követően a jelenlévők előadást hallhattak a bírósági közvetítésről, az európai jogi szaktanácsadói hálózat működéséről, végül a közigazgatási és munkaügyi jogterületet különösen érintő új jogszabályváltozásokról és a közigazgatási perrendtartással kapcsolatos aktuális jogalkalmási kérdésekről esett szó.

A közigazgatási és munkaügyi regionális kollégium ‒ rövidített elnevezése: KMRK ‒ a törvényszékek közigazgatási és munkaügyi ügyszakában eljáró bíráinak, valamint a külön törvényben meghatározott közigazgatási és munkaügyi bíróságok bíráinak speciális szakmai testülete, amely az ítélkezés egységesítésében rendkívül fontos szerepet játszik. Az azonos ügyszakban dolgozó, hasonló típusú ügyeket tárgyaló bírák közvetlen szakmai konzultációja a lehető legtermészetesebb módon segíti elő a jogalkalmazás egységesedését.

A közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok 2013. január 1-jétől kezdték meg működésüket. Ekkor Zala és Veszprém megye az Észak-dunántúli KMRK tagja, Fejér megye pedig a Dél-dunántúli KMRK tagja lett. Az Általános Közigazgatási Rendtartásról szóló törvény, valamint a Közigazgatási Perrendtartás hatálybalépésével 2018. január 1. napjától a regionális kollégiumok száma 6-ról 8-ra emelkedett, az újonnan létrejött kollégiumok egyike a most megalakult Közép-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium. A Közép-dunántúli KMRK illetékességi területéhez Fejér, Zala, továbbá Veszprém megye tartozik.

Veszprém, 2018. február 2.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/