1956-os emléktábla-koszorúzás a Veszprémi Törvényszéken

2017. november 16-án a Veszprémi Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem képviselői közösen koszorúzták meg az 1956-os veszprémi deportáltak emléktábláját.

A törvényszék homlokzatán elhelyezett emléktábla annak a mintegy száz veszpréminek – többségében a Veszprémi Vegyipari Egyetem hallgatóinak és néhány oktatójának – állít emléket, akiket 1956. november 8-án a megszálló szovjet belügyi hatóságok a forradalomban való részvételük miatt az egykori várbörtönből hurcoltak el előbb az ungvári börtönbe, majd a galíciai Sztrij város börtönébe. A veszprémi deportáltakat néhány héten belül visszaszállították az egykori várbörtönbe. Közülük többen pár napos fogvatartás után hazatérhettek, sokakat azonban internáltak, az egyetemről eltávolítottak, megvertek, meghurcoltak, későbbi egzisztenciájukat ellehetetlenítették, és az ország elhagyására kényszerítették.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit törvényszéki elnök ünnepi beszédében kiemelte: "A harcok a már ismert okok miatt nem járhattak eredménnyel. Az ezt követő napok, majd hónapok és évek a magyar igazságszolgáltatás egy különösen sötét időszakának a kezdetét jelentették, mely sok tekintetben kegyetlenebb, sötétebb volt még az ötvenes évek első felének visszaéléseinél is."

Veszprém, 2017. november 18.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/