„Nem csupán egy épületet, hanem a nemzeti vagyon egy kincsét kapjuk használatba.” − Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Törvényszék és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

2017. november 3-án ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Veszprémi Törvényszék és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az eseményen részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, törvényszéki elnök és Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

Az együttműködés lényege, hogy a felújítást követően az önkormányzat a törvényszék részére ingyenesen biztosítja a Vár utca 10. számú épület – az 1700-as évek második felében épült egykori piarista gimnázium − használatát a megnövekedett feladat- és hatáskörű Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elhelyezése érdekében, a beruházás időszakára pedig az önkormányzat ideiglenes elhelyezést biztosít a Veszprém, Völgyhíd tér 2. szám alatt, az egykori zeneiskola épületében.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a felek a város tulajdonában lévő épület megújítására szövetkeznek, e közös munka első állomása az együttműködési megállapodás megkötése.

Dr. Handó Tünde elnök asszony beszédében üdvözölte az együttműködést, majd kiemelte: a közigazgatási perrendtartás elkészültét követően az új joganyag magas szintű elsajátítása, a jelentős mértékben bővülő bírói létszám, s az ezzel párhuzamosan növekvő infrastrukturális igények kielégítése komoly kihívás elé állítja a jogalkalmazókat, köztük a Veszprémi Törvényszéket is, különös tekintettel arra, hogy a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a 2018. január 1-jétől működő nyolc régióközponti bíróság egyike lesz.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit elmondta, hogy a 2017. évi I. törvény a Veszprémi Törvényszék életében is új fejezetet nyit: a törvényszék vezetésének keresnie kellett azokat a megoldásokat, amelyekkel a feladatbővülés, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság jelenlegi 12-ről mintegy 68 főre tehető létszámbővítése mellett biztosítani tudja a gyors és hatékony ítélkezést, valamint a közigazgatási perekkel érintett ügyfelek jogérvényesítéseinek optimális feltételeit. Elnök asszony köszönetet mondott az Országos Bírósági Hivatal elnökének a megnövekedett feladatok ellátásának előkészítéséhez nyújtott operatív segítségéért, valamint Veszprém Megyei Jogú Város közgyűlésének és polgármester úrnak az együttműködés létrejöttéhez nyújtott támogatásáért.

Veszprém, 2017. november 3.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/