Beadványok beadása koronvírus-járvány idején

A koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében különösen fontos a személyes kontaktusok minimalizálása, igaz ez a bírósági beadványok benyújtására is. Emiatt a Veszprémi Törvényszék arra kéri valamennyi ügyfelét, hogy aki rendelkezik a szükséges technikai feltételekkel, az válassza az elektronikus kapcsolattartást.

A bírósághoz fordulás az elektronikus csatornákon zavartalanul biztosított. Az elektronikus kapcsolattartás a személyes ügyfélkapun (KÜNY-tárhelyen), cégkapun, vagy hivatali kapun keresztül vehető igénybe. A beadványok benyújtásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról ingyenesen letölthető ÁNYK program és a birosag.hu oldalról letölthető egyes nyomtatványok telepítése szükséges. Az ÁNYK program mobil platformon (android, vagy iOS) nem fut!

Az elektronikus (új típusú) személyigazolvánnyal rendelkező ügyfeleknek lehetőségük van ügyeik irataiba a nap 24 órájában betekinteni az úgynevezett E-akta szolgáltatáson keresztül. Az E-akta szolgáltatás igénybevétele a https://eakta.birosag.hu/ oldalon, ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu rendelkezésre állása esetén, bírósági regisztrációt követően lehetséges. Az E-akta szolgáltatást azon ügyfél is igénybe veheti, aki egyébként nem elektronikusan tart kapcsolatot a bírósággal.

Amennyiben ügyfeleink nem kívánják az elektronikus szolgáltatásokat igénybe venni, abban az esetben beadványaikat postai úton, vagy a bíróság gyűjtőládájában elhelyezve juttathatják el a bírósághoz. A bíróságokon 2020. június 15-étől újra van minden héten ügyfélsegítő nap (korábbi nevén panasznap), ezért ekkortól ismét van lehetőség a beadványok szóbeli előterjesztésére, akárcsak a kezelőirodákban történő személyes benyújtásra is.

Könnyebbség a jogi képviselő nélkül eljáró feleknek, hogy polgári peres beadványaikat (keresetlevél, keresetet tartalmazó irat, ellenkérelem, viszontkeres-levél, beszámítást tartalmazó irat) a jogszabályban rendszeresített nyomtatvány használata nélkül is előterjeszthetik.

Videós tájékoztató az elektronikus ügyintézésről:

CsatolmányMéret
729.86 KB