Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki a Veszprémi Törvényszék - jogerősen

Veszprémi Törvényszék – Elsőfokú ítélet emberölés bűntette miatt

A Veszprémi Törvényszék 2016. december 14-én kihirdetett ítéletében N. J. D. I. rendű vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt, társtettesként védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra, L. Cs. II. rendű vádlottat társtettesként védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság I. rendű vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből kizárta, II. rendű vádlott vonatkozásában megállapította, hogy a kiszabott szabadságvesztés büntetés 2/3 (kétharmad) részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság az őrizetben és előzetes fogvatartásban töltött időt a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamába mindkét vádlott vonatkozásában beszámította.

Az ítéletet az ügyész, valamint I. rendű vádlott és védője tudomásul vette, II. rendű vádlott és védője felmentés, illetve a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Az I. rendű vádlottat a bíróságok a bűncselekmény elkövetését megelőzően már több alkalommal ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt (1997-ben emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre, 2008-ban emberölés előkészülete miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre), ezért ún. erőszakos többszörös visszaesőként vele szemben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést kellett kiszabni jelen cselekménye miatt. Az ítélet ezen része fellebbezés hiányában első fokon jogerőre emelkedett.
A II. rendű terhelt vonatkozásában az ítélet nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla fog dönteni.

 

A bíróság által megállapított tényállás:

Az erősen ittas állapotban levő sértett és I. rendű vádlott együtt ment el II. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanba, ahol a sértett és II. rendű vádlott több alkalommal szóváltásba keveredett egymással, amely során II. rendű vádlott bántalmazta sértettet. Az I. rendű vádlott először szétválasztotta a sértettet és II. rendű vádlottat, majd második alkalommal a bántalmazás miatt a szoba padlóján hanyatt esett sértettet felsegítette és kivezette a házból a teraszra, ahová II. rendű vádlott követte őket. A teraszon II. rendű vádlott ezt követően megint bántalmazta sértettet, aki ennek következtében elkezdett vérezni. A bántalmazás hangjára I. rendű vádlott újból kijött a házból és lerántotta II. rendű vádlottat a sértettről, majd letámogatta az udvarra. A II. rendű vádlott ezt követően magához vett egy kést, az I. rendű vádlott és sértett után ment, majd azzal sértettet hasba szúrta. Az I. rendű vádlott ezt követően elvette a kést II. rendű vádlottól, és azzal elvágta a védekezésre képtelen sértett torkát.

A fentiek következtében a sértett azonnal életét veszítette a helyszínen. Az I. rendű és II. rendű vádlott ezt követően megpróbálta eltüntetni az emberölésre utaló nyomokat, majd II. rendű vádlott felhívta I. rendű vádlott nővérét, hogy a holttest eltávolításához segítséget kérjen. Az I. rendű vádlott nővére ezt követően beszélt az élettársával és elküldte II. rendű vádlott ingatlanához, ahol II. rendű vádlott megmutatta neki a sértett holttestét és kérte, hogy a rendőrséget ne értesítse. Az I. rendű vádlott nővérének az élettársa azonban ezt követően értesítette a rendőrséget; a rendőrök az I. és II. rendű vádlottakat a II. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanban elfogták.

 

Veszprém, 2016. december 15. napján

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/