Együttműködés a hatékonyabb ítélkezésért - A győri régió bírósági elnökeinek tanácskozása a Veszprémi Törvényszéken

2017. május 29. napján a Veszprémi Törvényszék elnöke, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit meghívására a Győri Ítélőtábla illetékességi területén működő törvényszékek elnökei tanácskoztak Veszprémben.

A Győri, a Székesfehérvári, a Szombathelyi, a Tatabányai és a Veszprémi Törvényszék vezetői az ítélőtábla elnökének irányítása mellett folyamatosan együttműködnek a hatékony és időszerű ítélkezés megvalósítása érdekében. Ezen együttműködés keretében rendszeresen találkoznak egymással és megvitatják az aktuális ítélkezési problémákat, feladatokat.

A veszprémi tanácskozás témája egyebek mellett a Fenntartható Fejlődés Program II. ütemére való felkészülés, a Győri Ítélőtáblára történő bírói kirendelések megbeszélése és a 2017 őszén Győrben tartandó perszimulációs verseny szabályainak kialakítása volt.

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a 2017. január 1-jével történt illetékességi változások jelentősen megnövelték az ítélőtábla bíráinak munkaterhét, ezért számítanak a régióban működő törvényszékek elnökeinek támogatására. Az elnökök kialakították a felrendelések rendszerét, amely időlegesen bírák átirányítását eredményezi a táblabíróságra. A közelmúltban a bírák oktatása is elsősorban regionális szintre tevődött át, amely a Győri Ítélőtábla irányításával, koordinálásával történik. Ebben is nagy szerepe van a törvényszéki együttműködésnek.

Veszprém, 2017. május 29.

 

/A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya/